Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predvideva tudi strožje kazni za prekrške, kot so grožnje poveljnikom, beg z bojišča ali uživanje alkohola v vojski. Nov zakon med drugim tudi prepoveduje sodiščem, da bi vojakom, a katere odločijo, da so krivi, izrekla nižje ali pogojne kazni.

Zakon je decembra sprejel ukrajinski parlament, borci za človekove pravice pa so predsednika Zelenskega nato pozvali, naj ga ne podpiše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

35.000 podpisov peticije proti zakonu

"Namesto da bi se zahvalili vojakom, ki skoraj leto dni zadržujejo rusko invazijo v polnem obsegu in uspešno izvajajo operacije za osvoboditev ozemlja, dobimo zaporno kazen za najmanjše nestrinjanje ali pripombo poveljnikom," piše v peticiji proti zakonu. Ta je bila na spletni strani ukrajinskega predsedstva objavljena decembra, podpisalo pa jo je več kot 35.000 ljudi.

V bran zakonu je stopil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, ki je dejal, da njegovo stališče odraža stališče "poveljnikov skupin in vojaških enot, ki so zahtevali sistematično rešitev teh vprašanj". Dodal je, da "v času vojne potrebujemo hitre in učinkovite
rešitve". "Vojska temelji na disciplini. In če vrzeli v zakonodaji ne zagotavljajo, da se (takšna disciplina) spoštuje (...) to vodi k povečanju izgub," je na Telegramu še zapisal Zalužni.

Sorodna novica Scholz zagovarja odločitev glede leopardov, svari pa pred stopnjevanjem konflikta z Rusijo

Odstavljenih še pet regionalnih tožilcev in direktor nabavnega oddelka na obrambnem ministrstvu

Glede odstavitve več uradnikov, ki se še nadaljujejo, je Zelenski dejal, da je to "pošteno, potrebno za našo obrambo in pomaga pri našem približevanju evropskim institucijam".

"Potrebujemo močno državo in Ukrajina bo to tudi postala," je v torek zvečer v nagovoru dejal Zelenski.

Kot smo poročali, je več visokih ukrajinskih uradnikov, med njimi namestnik vodje kabineta ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko, namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, štirje namestniki ministrov in guvernerji petih ukrajinskih regij, v torek po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije odstopilo.

Danes je bilo odstavljenih še pet regionalnih tožilcev, in sicer iz Zaporožja, Kirovograda, Poltave, Sumija in Černigoja, ter direktor nabavnega oddelka na obrambnem ministrstvu Bogdan Hmelnicki. Hmelnicki je razrešen zaradi nepravilnosti pri nakupu hrane za vojake po cenah, ki so bile do trikrat višje od maloprodajnih cen v trgovinah, je danes na Facebooku zapisala vodja protikorupcijskega odbora ukrajinskega parlamenta Anastasija Radina.

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni že v ponedeljek napovedal spremembe v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah. V Ukrajini sicer številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda med vojno.