Napad v Zaporožju. Foto: EPA
Napad v Zaporožju. Foto: EPA

Oblasti so medtem sporočile, da je nevarnost minila. Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da so ostanki rakete zadeli otroško bolnišnico, poškodovana je bila zasebna hiša, poroča Al Džazira.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je medtem sporočil, da so nad mestom sestrelili sovražni brezpilotni letalnik. Ostanki letalnika so padli severozahodno od središča mesta, pri tem pa ni nastala hujša škoda in ni bilo žrtev, je dejal.

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek, ki prikazuje manjšo eksplozijo blizu nabrežja Karamiševska.

Zaradi suma poleta brezpilotnega letala so za nekaj časa zaprli zračni prostor nad moskovskim letališčem Vnukovo. Prekinjeni so bili poleti in pristanki, a je medtem letališče že obnovilo normalno delovanje.

Območje v Moskvi, kamor naj bi padel sestreljeni brezpilotnik. Foto: Reuters
Območje v Moskvi, kamor naj bi padel sestreljeni brezpilotnik. Foto: Reuters

V Zaporožju ubit človek

V ruskem napadu na civilno stavbo v mestu Zaporožje je bil v četrtek ubit najmanj en človek, 14 pa jih je bilo ranjenih, so medtem sporočile ukrajinske oblasti. Šlo naj bi za hotel Reikartz, ki ga je pogosto uporabljalo tudi osebje Združenih narodov za pomoč žrtvam vojne. ZN je napad obsodil.

"V civilni stavbi je izbruhnil požar, potem ko so jo okupatorji zadeli z raketo. Trenutno poročajo o smrti enega človeka," je na Telegramu zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in objavil videoposnetek, ki prikazuje goreč avtomobil v bližini hotela Reikartz. Tega so ruske rakete zadele že v sredo, pri čemer sta umrla dva človeka, sedem pa jih je bilo ranjenih.

Župan Zaporožja Anatolij Kurtijev je sporočil, da je bilo v novem napadu ranjenih 14 ljudi, med katerimi sta tudi triletna deklica in 14-letni deček. V hotelu naj bi po navedbah ukrajinskega ministrstva za obrambo deloval tudi vrtec. Kurtijev je dodal, da so bile v napadu poškodovane še najmanj štiri stavbe. Za napad naj bi ruske sile uporabila rakete iskander.

Koordinatorica ZN-a za humanitarno pomoč Ukrajini Denise Brown je napad na hotel, ki ga pogosto uporablja tudi osebje ZN-a, obsodila kot nesprejemljivega. V preteklosti so ga med drugim uporabljali za evakuacijo civilistov iz Mariupolja. Po navedbah ZN-a napadi na takšno civilno infrastrukturo kršijo mednarodno humanitarno pravo. Brown je Rusijo pozvala, naj preneha "vsesplošne napade" na Ukrajino.

Moskva medtem trdi, da so rakete zadele oporišče tujih plačancev. "Na območju mesta Zaporožje je bila zadeta točka začasne nastanitve tujih plačancev," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Smrtne žrtve tudi v drugih krajih po Ukrajini

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da je bil v ruskem raketnem napadu na civilno infrastrukturo v okrožju Kolomija v regiji Ivano-Frankivsk na zahodu države ubit osemletni deček. Več ljudi naj bi bilo ranjenih, vendar informacije o tem še preverjajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je po navedbah Kijeva v napadu uporabila hipersonične rakete kinžal. Eno naj bi ukrajinska zračna obramba sestrelila nad kijevsko regijo, tri pa so zadele regijo Ivano-Frankivsk. O uporabi protiletalskega orožja so poročali tudi iz regij Vinica in Hmeljnicki, prav tako na zahodu države, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

O smrtni žrtvi ruskega obstreljevanja so poročali tudi iz regije Herson na jugu Ukrajine, kjer naj bi umrl 53-letni moški. V mestu Berislav, približno 75 kilometrov vzhodno od Hersona, pa sta bila ranjena policista, potem ko je ruski brezpilotni letalnik napadel njuno službeno vozilo. Še en človek naj bi umrl v regiji Doneck, devet drugih pa naj bi bilo ranjenih.

Posledice ruskega napada v Orihivu. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Orihivu. Foto: Reuters

Odrejena evakuacija

Ukrajina je odredila evakuacijo vseh civilistov iz 37 naselij na severovzhodu zaradi stopnjevanja ruskih napadov. Rusija medtem sporoča, da njene sile tam napredujejo, a Ukrajina to zanika.

Ukrajinske oblasti v okrožju Kupjansk v pokrajini Harkov so sporočile, da so evakuacijo morale odrediti zaradi "neprestanega ruskega obstreljevanja" na območju, poroča BBC. V četrtek je bila tam ubita ženska, moški pa ranjen, ko je ruska granata zadela hišo v vasi Podoli.

Evakuirajo prebivalce dveh mest in 35 vasi. "Ne zanemarite svoje varnosti in varnosti svojih bližnjih," sporočajo oblasti. Civiliste evakuirajo v "varne regije" Ukrajine, dodajo.

36-letna prebivalka vasi Kivšarivka je dejala, da se pripravlja na odhod z otroki, njen mož pa bo ostal in skrbel za svojo ostarelo mamo.

Ukaz o evakuaciji ni prvi za prebivalce Kupjanska. Marca so se morali iz mesta Kupjansk evakuirati otroci in ljudje z omejeno mobilnostjo zaradi povečanja ruskih napadov.

V Kupjansku so med vojno, ki se je začela februarja lani, potekali hudi spopadi. Ruske sile so mesto zasedle v nekaj dneh, a so si ukrajinske sile povrnile nadzor v protiofenzivi septembra.

Rusija trdi, da njene sile na območju napredujejo

Medtem Rusija sporoča, da so njene sile na območju nekoliko napredovale, Ukrajina pa pravi, da so ruske napade odbili. BBC sicer poroča, da trditve obeh strani niso neodvisno potrjene.

Ukrajinske sile na frontni črti v Donecku. Foto: Reuters
Ukrajinske sile na frontni črti v Donecku. Foto: Reuters

Obrambno ministrstvo v Moskvi je v dnevnem poročilu navedlo, da so ruske sile v regiji Harkov nadaljevale ofenzivne operacije in izboljšale svoj taktični položaj pri naseljih Peršotravnevi in Vilšani. Prvo je od Kupjanska oddaljeno slabih 70, drugo pa dobrih 20 kilometrov.

V ruskem obstreljevanju v zadnjih urah je bila po navedbah tamkajšnje ukrajinske vojaške uprave ubita ženska.

Ukrajinske oblasti razrešile vse vodje naborniških centrov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaradi domnevne korupcije napovedal razrešitev vodij vseh regionalnih vojaških nabornih centrov v državi.

Zelenski je dejal, da je pregled ukrajinskih nabornih centrov razkril znake poklicne zlorabe, od nezakonitega bogatenja do prevoza vpoklicanih moških čez mejo kljub vojni prepovedi.

"Ta sistem bi morali voditi ljudje, ki natančno vedo, kaj je vojna in zakaj sta cinizem in podkupovanje med vojno izdaja," je dejal Zelenski.

Nad zamenjavo bo bedel najvišji ukrajinski general Valerij Zalužni, nove kandidate pa bo najprej preverila ukrajinska notranja varnostna služba SBU.

Kijev je boj proti korupciji postavil za ključno prednostno nalogo, tudi zaradi prizadevanj za članstvo v Evropski uniji. Ukrajina se je pri novačenju nabornikov med 18-mesečno vojno večkrat znašla v težavah, saj so vojsko obtoževali podkupovanja in grobih taktik novačenja.

Biden kongres zaprosil za dodatne milijarde

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je kongres v četrtek zaprosila za dodatnih 24 milijard dolarjev, namenjenih Ukrajini.

V senatu, kjer imajo demokrati tesno večino, vlada ne pričakuje težav. Drugače bo v predstavniškem domu kongresa, kjer imajo večino republikanci, ki si najbolj prizadevajo za zmanjšanje proračunske porabe. Med njimi je veliko takih, ki nasprotujejo vsakršni dodatni pomoči za Ukrajino, dokler ne bo natančnega obračuna do zdaj odmerjenih 43 milijard dolarjev.

Neimenovani visoki predstavnik vlade je v četrtek novinarjem razložil, da ima ameriško obrambno ministrstvo na voljo še 6,2 milijarde dolarjev za takojšnjo pomoč Ukrajini v orožju in drugi vojaški opremi, ter 2,2 milijarde za poznejše dostave. To naj bi zadostovalo do sredine jeseni, dodatna prošnja vlade pa naj bi pokrila potrebe za prvo četrtletje proračunskega leta 2024, ki se začenja s prvim oktobrom letos.

Od 24 dodatnih milijard naj bi jih bilo 13,1 milijarde namenjenih obrambnemu ministrstvu za orožje, strelivo, obveščevalno in drugo podporo Ukrajini, preostanek zneska pa bi dobilo zunanje ministrstvo skupaj z Agencijo za mednarodni razvoj (USAID) za gospodarsko, humanitarno in drugo pomoč Ukrajini ter državam v soseščini.