Ruski policisti na cesti ob vasi Jablonovo v ruski regiji Belgorod, kjer je strmoglavilo letalo Il-76. Foto: Reuters
Ruski policisti na cesti ob vasi Jablonovo v ruski regiji Belgorod, kjer je strmoglavilo letalo Il-76. Foto: Reuters

"Jasno je, da se Rusi igrajo z življenji ukrajinskih ujetnikov, čustvi njihovih bližnjih in naše družbe," je v večernem nagovoru dejal Volodimir Zelenski in zatrdil, da ukrajinske varnostne službe preiskujejo okoliščine incidenta.

Ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform je, sklicujoč se na svoje vojaške vire, poročala, da je letalo prevažalo rakete S-300, s katerimi je Rusija nedavno obstreljevala Harkov. Informacijo je potrdil tudi spletni portal Ukrainska pravda.

Ukrajinska vojska ni neposredno potrdila, da je sestrelila letalo. Sporočila je, da so v zadnjem času opazili več ruskih vojaških transportnih letal, ki so pristajala na letališču v Belgorodu, in to povezala z nedavnimi ruskimi raketnimi napadi na Harkov in druga ukrajinska mesta. Dodaja, da bo še naprej streljala na ruska vojaška transportna letala, za katera meni, da prevažajo izstrelke, s katerimi bi lahko napadli Ukrajino.

Poveljnik zračnih sil Nikolaj Oleščuk je obtožil Rusijo, da skuša spodkopati mednarodno podporo Ukrajini, in dejal, da ima Ukrajina pravico braniti se in uničiti letala, ki jih dojema kot grožnjo.

Našli obe črni skrinjici

Na prizorišču nesreče strmoglavljenega transportnega letala so našli obe črni skrinjici, je poročala tiskovna agencija RIA, ki se sklicuje na reševalne službe.

Izmenjava ujetnikov je bila načrtovana

Ukrajinska vojaška obveščevalna agencija GUR je potrdila, da je bila izmenjava ujetnikov načrtovana za sredo in da so bili ruski vojaki pravočasno prepeljani na dogovorjeno točko izmenjave ter so zdaj na varnem.

Agencija trdi, da v nasprotju s prejšnjimi izmenjavami ujetnikov Ukrajina ni bila pozvana, da zagotovi varnost zračnega prostora okoli Belgoroda, in ni bila obveščena, katera transportna sredstva bodo uporabljena in na katerih poteh.

"Pristanek transportnega letala na 30-kilometrskem vojnem območju ne more biti varen in mora biti v vsakem primeru vzajemno dogovorjen, saj je v nasprotnem primeru ogrožena izmenjava," so sporočili.

"Na podlagi tega lahko govorimo o načrtnih in premišljenih dejanjih Rusije, s katerimi želi destabilizirati razmere v Ukrajini in zmanjšati mednarodno podporo Ukrajini," je agencija sporočila na omrežju Telegram.

Rusija obtožuje Ukrajino, da je namerno sestrelila letalo

Rusija je medtem obtožila Ukrajino, da je namerno sestrelila vojaško transportno letalo, ki naj bi na izmenjavo ujetnikov prevažalo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, in napad označila za barbarsko teroristično dejanje.

"S tem terorističnim napadom je ukrajinsko vodstvo pokazalo svoj pravi obraz, kako brezobzirno ravna z življenji svojih lastnih državljanov," je rusko obrambno ministrstvo sporočilo v izjavi.

Ministrstvo je sporočilo, da naj bi izmenjava potekala v sredo popoldne na obmejni nadzorni točki Kolotilovka in da je Ukrajina vedela, da bo na letališču Belgorod pristalo transportno letalo z ukrajinskimi ujetniki.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sklical sestanek Varnostnega sveta Združenih narodov in dejal, da si Rusija prizadeva ugotoviti "razloge za ukrajinsko zločinsko dejanje". Francoski tiskovni predstavnik v VS-ju je potrdil, da bo svet o tem razpravljal na nujni seji.

Rusi so navedli, da je bilo na vojaškem transportnem letalu iljušin Il-76 poleg 65 ukrajinskih ujetnikov še šest članov posadke in trije ruski vojaki.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je med nesrečo z radarjem zaznalo izstrelitev dveh ukrajinskih raket. Če bo število žrtev potrjeno, bo to najsmrtonosnejši incident znotraj mednarodno priznanih meja Rusije, odkar traja vojna.

Ruski poslanec in upokojeni general Andrej Kartapolov je za tiskovno agencijo SHOT povedal, da je bilo letalo sestreljeno s tremi raketami ameriške ali nemške izdelave. "To je bilo storjeno namenoma, da bi sabotirali izmenjavo ujetnikov," je dejal Kartapolov.

Kremelj je sprva sporočil, da je nadaljnja izmenjava ujetnikov med Rusijo in Ukrajino zaradi incidenta pod vprašajem in zahteval "mednarodno preiskavo režima Zelenskega". Poslanec Kartapolov pa je dejal, da si bosta državi še naprej izmenjevali ujetnike, saj se bo Rusija pogovarjala "tudi s hudičem", da vrne svoje zajete vojake, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax.

Kartapolov tudi oporeka trditvi ukrajinske vojaške obveščevalne agencije GUR, da ni bila seznanjena s poletom ujetnikov, saj naj bi 15 minut pred prihodom letala prejela opozorilo.

Moskva uvedla teroristično preiskavo

Rusija je medtem sprožila teroristično preiskavo strmoglavljenja letala. "Na kraj incidenta so bili napoteni izkušeni detektivi, kriminalisti in strokovnjaki. Našli smo ostanke ljudi in črno skrinjico, ki jo bomo zdaj dekodirali," je sporočil ruski preiskovalni odbor in ponovil stališče Moskve, da je letalo sestrelila raketa z ozemlja Ukrajine. Kot so dodali, si prizadevajo identificirati osebe v ukrajinskih oboroženih silah, ki so po njihovem mnenju odgovorni za incident.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se je po nedavnem nastopu mandata Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta po telefonu pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta govorila predvsem o humanitarni in vojaški pomoči ter povojni obnovi Ukrajine.

Pirc Musar je Zelenskemu prenesla stališče, da si Slovenija še naprej prizadeva za trajen in pravičen mir v Ukrajini ter podpira prizadevanja za organizacijo mirovnega vrha ob prihajajoči drugi obletnici začetka vojne. Vrh mora po njenem vključiti vse relevantne akterje, zagotovljena pa mora biti tudi široka mednarodna podpora.

Ukrajinskemu kolegu se je zahvalila tudi za pomoč njegove države, ki je kljub vojni Sloveniji priskočila na pomoč po avgustovskih poplavah in pomagala pri sanaciji.

Kar zadeva humanitarno pomoč, razvojno sodelovanje in obnovo Ukrajine po vojni, je predsednica Pirc Musar poudarila zavezanost Slovenije k nadaljnjemu zagotavljanju pomoči. "Slovenija bo še naprej nudila humanitarno pomoč s poudarkom na deminiranju, obnovi in rehabilitaciji vojnih žrtev," je dejala.

Načrtovane dejavnosti vključujejo prenovo stanovanjskih objektov, nastanitvenih centrov, vrtcev, šol, športnih igrišč, vodovodnih sistemov in drugih infrastrukturnih objektov. Slovenija bo sodelovala tudi v razvoju partnerskih odnosov z Ukrajino ter podpirala njeno evropsko integracijo.

Hkrati se je predsednica zavzela za nadaljnje sodelovanje s fundacijo Olene Zelenske. Slovenska vlada je namreč fundaciji soproge ukrajinskega predsednika lani že namenila 200.000 evrov za obnovo bolnišnice v mestu Izjum.

Predsednica Pirc Musar je Zelenskemu v telefonskem pogovoru tudi čestitala za rojstni dan, ki ga praznuje danes, so še sporočili iz njenega urada. Zelenski pa je slovensko predsednico povabil na obisk v Ukrajino.