Ukrajinski vojaki v Doneški regiji. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki v Doneški regiji. Foto: Reuters

"Vsi moramo zelo jasno razumeti, da ruske sile v naših južnih in vzhodnih predelih delajo vse, kar lahko, da bi ustavile naše vojake," je dejal Zelenski v svojem petkovem nočnem videonagovoru, potem ko se je sestal z najvišjimi vojaškimi poveljniki. "In vsakih tisoč metrov, ko napredujemo, vsak uspeh vsake bojne brigade si zasluži našo hvaležnost."

General Oleksander Tarnavski, poveljnik ukrajinskih sil na jugu, je po sestanku dejal, da njegove "enote sistematično premikajo sovražnika z njegovih položajev". Na Telegramu je zapisal, da so ruske sile v zadnjih 24 urah izgubile najmanj 200 vojakov.

Kot ocenjujejo ukrajinski vojaški analitiki, ukrajinskim silam ni lahko v bojih za napredovanje na jugu. "Na jugu so razmere glede napredovanja proti Berdjansku zelo težke," je za ukrajinski radio NV dejal vojaški analitik Sergij Hrabski. Ukrajinske sile si prizadevajo prekiniti most, ki so ga ruske sile postavile za povezavo s Krimskim polotokom. "Premikajo se proti vasi Robotine. Sovražnik se brani proti našemu napredovanju."

Rusko obrambno ministrstvo je v svojem dnevnem poročilu navedlo, da so njegove sile odvrnile 16 ukrajinskih napadov na vzhodni fronti, vključno v bližini mesta Marinka, ki je dolgo tarča spopadov, in v strateški vasi Kliščivka na južnem obrobju Bahmuta.

Ukrajina je sprožila protiofenzivo, da bi osvobodila predele v vzhodni in južni Ukrajini, ki so jih zavzele ruske sile v svoji invaziji, ki se je začela februarja 2022. Osredinila se je na zavzemanje vasi v smeri proti Azovskemu morju in na območja v bližini Bahmuta, ki so ga ruske sile po večmesečnih srditih spopadih zavzele maja.

Ruska stran je sporočila, da so njihove sile odvrnile ukrajinske napade v vzhodni Doneški regiji, vključno z območji okoli Bahmuta.

Britansko obrambno ministrstvo ocenjuje, da se bo rusko vojaško vodstvo moralo spopasti z vse večjim izzivom, ki ga predstavljajo kritike nižje postavljenih poveljnikov. Kot je znano, naj bi ruski generalštab domnevno zaradi javnih kritik na račun vodstva vojske razrešil enega izmed poveljnikov ruskih sil v Ukrajini, generala Ivana Popova. Ta je v glasovnem sporočilu povedal, da so ga umaknili s položaja, ker je omenjal napake vodstva.

Zelenski si želi, da bi Južna Koreja dobavljala Ukrajini tudi orožje, a zdaj tega še ni na vidiku. Foto: Reuters
Zelenski si želi, da bi Južna Koreja dobavljala Ukrajini tudi orožje, a zdaj tega še ni na vidiku. Foto: Reuters

Južna Koreja bo razširila obseg pomoči Ukrajini

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol se je danes na svojem prvem obisku v Kijevu zavezal, da bo razširil obseg humanitarne in neubojne vojaške pomoči Ukrajini, ukrajinski predsednik pa se mu je za dodatno pomoč zahvalil in pohvalil tudi dobavo vozil ter opreme, namenjene razminiranju.

Seul bo v letošnjem letu povečal obseg dobave humanitarne pomoči z lanskih sto milijonov na 150 milijonov dolarjev. Prav tako bo zagotovil dodatno neubojno vojaško pomoč, kot so čelade in neprebojni jopiči, je na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim kolegom dejal Yoon.

"Ukrajina me zdaj spominja na Južno Korejo iz preteklosti," je nadaljeval in pozdravil mednarodno pomoč, ki je njegovi državi omogočila "izpeljati čudežno zmago nad severom in se sčasoma dvigniti v eno največjih svetovnih gospodarstev".

Zelenski se je medtem Yoonu zahvalil "za nove pobude za zagotavljanje finančne, tehnične in humanitarne pomoči Ukrajini" ter zlasti pohvalil dobavo vozil in opreme za razminiranje.

Južna Koreja, deveta največja izvoznica orožja na svetu, je Ukrajini doslej dobavljala večinoma humanitarno pomoč. Seul namreč državam v konfliktu ne pošilja ubojnega orožja, pa čeprav so ga k temu pozvale ZDA, številne evropske države pa tudi Ukrajina.

Seul je sicer večkrat namignil, da bi lahko ponovno razmislil o svoji politiki dobave orožja, a so oblasti maja zavrnile poročanja ameriških medijev o morebitni dobavi topniškega streliva Kijevu. Ob tem so v Seulu opozorili, da njihovo stališče do dobave orožja Ukrajini ostaja nespremenjeno.

Moskva naj bi preprečila napad na medijski osebnosti

Ruska tajna služba (FSB) je sporočila, da je preprečila poskus atentata na Margarito Simonjan, prepoznaven obraz državne televizije, in Ksenjo Sobčak, vplivnico, ki je pogosto kritična do Kremlja. Prijeli so več ljudi, domnevno članov neonacistične skupine.

Glede na trditve FSB-ja gre za člane skupine Paragraf 88, ki naj bi jih za izvedbo atentata najela ukrajinska tajna služba. FSB je objavila posnetek aretacije osumljencev, pa tudi domnevno zaseženega orožja in knjig o nacizmu.

"Če je vse to res, potem hvala vpletenim službam za njihovo delo," je na Telegramu zapisala Sobčak. "Če pa ni in je bil namen zgolj postaviti me v isti stavek s Simonjan, potem je to samo hudobno," je dodala.

Sobčak je priljubljena medijska osebnost, ki je na predsedniških volitvah leta 2018 kandidirala proti predsedniku Vladimirju Putinu. Je hčerka nekdanjega župana Sankt Peterbuga Anatolija Sobčaka, ki je bil Putinov mentor. Njen priljubljen kanal na YouTubu je pogosto kritičen do oblasti.

Simonjan je medtem odgovorna urednica ruske državne televizije RT in zvesta kremeljski propagandi. Že pred začetkom ruske invazije na Ukrajino je bila glasna podpornica Putina. FSB-ju se je zahvalila za posredovanje in dodala: "Le tako naprej, bratje."

Ukrajinska stran navedb ne komentira. Nemška tiskovna agencije dpa spominja, da ruske varnostne službe pogosto poročajo o domnevnih napadih, ki naj bi jih načrtovale ukrajinske tajne službe, česar ni mogoče preveriti.

So pa bili v preteklosti podporniki vojne Kremlja v Ukrajini že ubiti, med njimi aprila znani vojaški bloger Vladlen Tatarski, ki je umrl v eksploziji v kavarni, avgusta lani pa Darja Dugina, hčerka nacionalističnega ideologa Aleksandra Dugina, še dodaja dpa.