Zelenski je nagovoril francoske poslance. Foto: Reuters
Zelenski je nagovoril francoske poslance. Foto: Reuters

Macron ni navedel, koliko lovcev Mirage 2000-5 bo Francija dobavila Ukrajini, je pa povedal, da bi lahko ukrajinske pilote za upravljanje francoskih lovcev začeli uriti še to poletje v Franciji, to pa bo trajalo od pet do šest mesecev. Ob tem je še napovedal, da bo Francija opremila in izurila celotno brigado 4500 ukrajinskih vojakov, ki bodo ob vrnitvi v domovino pripravljeni na obrambo.

Omenil je tudi prošnjo Ukrajine, da bi zaveznice vojaške inštruktorje poslale na njeno ozemlje in tako dodatno olajšale delo Kijevu pri zagotavljanju zadostnega števila ustrezno izurjenih vojakov. Francija se bo s partnericami o tem pogovorila in ukrepala v skladu s skupno odločitvijo, je dejal, pri tem pa menil, da tovrstna odločitev ne bi pomenila zaostrovanja razmer.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v govoru poslancem francoskega parlamenta zahvalil Franciji za podporo in izrazil upanje, da bo kmalu videl francoska letala na ukrajinskem nebu.

Mirage je večnamenski enomotorni reaktivni lovec, ki ga rancoske zračne sile uporabljajo od sredine 80. let prejšnjega stoletja.  Foto: Reuters
Mirage je večnamenski enomotorni reaktivni lovec, ki ga rancoske zračne sile uporabljajo od sredine 80. let prejšnjega stoletja. Foto: Reuters

"Prepričan sem, da bo prišel dan, ko bo Ukrajina na našem nebu videla enaka letala, kot smo jih včeraj videli na normandijskem nebu," je dejal Zelenski francoskim poslancem glede letal iz druge svetovne vojne, ki so preletavala nebo med slovesnostjo ob 80. obletnici zavezniškega izkrcanja Normandiji, ki se je je udeležil v četrtek.

"Vaše bojno letalstvo, briljantna bojna letala pod vodstvom ukrajinskih pilotov bodo dokazala, da je Evropa močnejša, močnejša od zla, ki si jo je drznilo ogroziti," je dejal Zelenski.

Obtoževanje Moskve

Rusko zunanje ministrstvo je obtožilo Ukrajino, da raketne sisteme HIMARS, ki so jih ukrajinskim silam dobavile ZDA, uporablja za obstreljevanje civilnih ciljev v obmejni ruski Belgorodski oblasti, kjer so po navedbah Moskve ameriške rakete povzročile smrt žensk in otrok.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je ob robu gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu dejala, da bodo ostanki raket HIMARS dokaz za obtožbe.

Nova ameriška vojaška pošiljka

ZDA bodo Ukrajini poslale dodatno vojaško pomoč za obrambo pred rusko vojaško agresijo v vrednosti 225 milijonov dolarjev, današnjem srečanju z ukrajinskim kolegom Zelenskim v Parizu ameriški predsednik Joe Biden.

"ZDA vam bodo stale ob strani," je Zelenskemu zagotovil Biden in izpostavil, kot je dejal, izjemen ukrajinski odpor proti ruskim silam. "Niste se uklonili. Nikakor niste popustili (...) Ne bomo vas pustili na cedilu," je dodal in se Zelenskemu opravičil za zamudo pri sprejemanju pomoči v ameriškem kongresu.

Kot so pred tem že poročali ameriški mediji, naj bi nov paket ameriške pomoči za Ukrajino med drugim vključeval strelivo za raketne sisteme HIMARS, rakete za sisteme zračne obrambe hawk, rakete stinger za sestreljevanje letal in helikopterjev, rakete javelin za uničevanje tankov, topove, granate, oklepna vozila, vojaške čolne in drugo opremo.

Zelenski se je Bidnu zahvalil za "izjemno podporo" Washingtona in jo primerjal s časom druge svetovne vojne, ko so ZDA priskočile na pomoč Evropi. "Računamo na vašo nadaljnjo podporo, da nam boste stali ob strani z ramo ob rami," je dejal ukrajinski voditelj.

Biden je prejšnji teden spremenil svoje stališče in sporočil, da bi Ukrajina lahko uporabila orožje, ki so ga dobavile ZDA, za napade na vojaške cilje v Rusiji, ki služijo za ofenzivo v ukrajinski Harkovski oblasti. Ruske sile trenutno intenzivno napadajo drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, ki leži le 20 kilometrov od ruske meje.

Rusija je že večkrat opozorila Ukrajino pred uporabo ameriških raket za napade na ruskem ozemlju. Foto: EPA
Rusija je že večkrat opozorila Ukrajino pred uporabo ameriških raket za napade na ruskem ozemlju. Foto: EPA

Ukrajinske sile prestregle vse rakete in večino letalnikov

Ukrajinska vojska je sporočila, da so med nočnim ruskim napadom sestrelile vseh pet ruskih raket in 48 od 53 brezpilotnih letalnikov nad devetimi ukrajinskimi pokrajinami.

Kijevsko oblast so ruske sile po besedah ​​guvernerja napadle z brezpilotnimi letali in raketami H-101/H-555, kar je povzročilo požar v enem od industrijskih objektov, medtem ko žrtev ni bilo.

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov je sporočil, da je napad z letalnikom razbil okna v najmanj treh stanovanjskih stavbah, poškodoval trgovino in pošto ter drugo lokalno infrastrukturo.

V napadu ni bila poškodovana nobena energetska infrastruktura, je na nacionalni televiziji dejal namestnik ukrajinskega ministra za energijo Mikola Kolisnik.

V ruskem napadu ubita ženska

Tarča napada so bile poleg Kijeva tudi pokrajine Odesa, Dnipropetrovsk in Herson. V mestu Nikopol v Dnipropetrovski oblasti je bila v ruskem napadu ubita starejša ženska, ukrajinska zračna obramba pa je sestrelila tri letalnike šahed, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Ruska vojska je medtem danes sporočila, da je zavzela še eno vas v delno zasedeni samooklicani republiki Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer ruske oborožene sile izkoriščajo svojo prednost pred oslabljeno ukrajinsko obrambo in zlagoma napredujejo.

"Enote južne bojne skupine so izboljšale svoje položaje vzdolž frontne črte v Donecku," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodali so, da so ruske sile danes zavzele vas Paraskovijivka, ki leži približno 25 kilometrov jugovzhodno od istoimenske prestolnice območja Doneck.

V ukrajinskem napadu v Lugansku ubiti štirje ljudje

V ukrajinskem raketnem napadu na mesto Lugansk v istoimenski oblasti na vzhodu Ukrajine, ki je skoraj v celoti pod ruskim nadzorom, so bili ubiti štirje ljudje, še 43 je ranjenih, med njimi tudi več otrok, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti.

Po navedbah ministrstva za izredne razmere v Lugansku se je med raketnim napadom zrušil del stanovanjskega bloka.

"Pod ruševinami ostajajo ujeti ljudje. Reševalci se trudijo, da bi jih rešili," je na omrežju Telegram sporočil proruski guverner regije Leonid Pasečnik. V napadu je bilo poškodovanih 33 stanovanjskih blokov v vzhodnem delu mesta, pa tudi dve šoli, trije vrtci in višja šola, je dodal.
Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi so ukrajinske sile na mesto izstrelile pet ameriških raket atacms, a je ruska zračna obramba štiri sestrelila.

Število civilnih žrtev močno naraslo

Urad ZN-a za človekove pravice je sporočil, da je število civilnih žrtev v Ukrajini prejšnji mesec močno naraslo. Umrlo jih je 174, kar je največ v skoraj letu dni.

Število civilnih žrtev v maju je bilo za 31 odstotkov večje od tega števila v aprila in najvišje od junija 2023, kažejo podatki ZN-ove misije za nadzor človekovih pravic v Ukrajini.

Maja pa je Rusija sprožila ofenzivo v Harkovski oblasti ob meji med državama, mesto Harkov pa je bilo skoraj vsak dan tarča napadov, ki so se v zadnjih tednih stopnjevali. V napadih je bila zadeta tudi civilna infrastruktura, kot je nakupovalni center 25. maja, pri čemer je bilo ubitih 19 civilistov, piše v poročilu ZN-a.

V drugih napadih so bili prejšnji mesec zadeti center za rekreacijo, tiskarna in večnadstropna stanovanjska stavba.

Slovenija opozarja na ruske kršitve mednarodnega humanitarnega prava

Vztrajni ruski napadi na ukrajinsko civilno infrastrukturo so brezobzirna kršitev mednarodnega humanitarnega prava, je v Varnostnem svetu ZN-a dejala namestnica veleposlanika Ondina Blokar Drobič.

Na zasedanju Varnostnega sveta o vzdrževanju miru v Ukrajini je o položaju na terenu poročala pomočnica generalnega sekretarja ZN-a za humanitarne zadeve Joyce Msuya, ki je opozorila, da vojni davek med civilisti v Ukrajini narašča, posebej hudo pa je po 10. maju, ko so se okrepili boji okrog Harkova.

Poročala je, da je bilo maja v Ukrajini ubitih najmanj 174 civilistov, polovica od tega okoli Harkova. Najmanj 18.100 prebivalcev mesta je zapustilo domove, nujno pomoč pa prejema 12.000 ljudi.

"V Harkovu so tako rekoč uničene vse energetske zmogljivosti. Položaj v celotni Ukrajini je velik izziv za prebivalstvo v času poletja, povsem nemogoč pa v času zime. Napadi na energetsko infrastrukturo nimajo nobene vojaške vrednosti. Edini cilj je Ukrajince z bombami prisiliti v vdajo. Slovenija najostreje obsoja napade na energetski sistem," je med drugim dejala Blokar Drobič.

V nadaljevanju je opozorila na 3,7 milijona notranje razseljenih ljudi v Ukrajini in otroke, ki prebivajo blizu fronte in morajo povprečno na leto sedem mesecev preživeti v zakloniščih.

"Napade na civilno infrastrukturo je treba ustaviti. Nakupovalni center ni vojaška tarča. 50 mrtvih civilistov na dan ni posredna škoda. Čas je, da se ti tako imenovani natančni ruski napadi prenehajo. Čas je, da se prenehajo vsi napadi in se Rusija umakne iz Ukrajine," je dejala Blokar Drobič.

Francija v Ukrajino pošilja letala Mirage