Ukrajina ima med svojo oborožitvijo veliko opreme sovjetske izdelave, zato si želi naprednejše zahodne oborožitve za boj proti ruskim silam. Foto: AP
Ukrajina ima med svojo oborožitvijo veliko opreme sovjetske izdelave, zato si želi naprednejše zahodne oborožitve za boj proti ruskim silam. Foto: AP

Kot je povedal Zelenski, so sisteme protiletalske obrambe že obljubile ZDA in Nemčija, a oborožitev še ni prispela v Ukrajino. Prav tako niso dobili spodbudnega odgovora Izraela o nakupu njegovih sistemov protizračne obrambe.

Ursula von der Leyen je medtem izrazila navdušenje nad hitrostjo, s katero Ukrajina napreduje v svojem procesu približevanja in članstva v Evropski uniji. "Pristopni proces je na dobri poti. Impresivno je videti hitrost, odločnost in natančnost, s katerimi napredujete," je dejala na skupni novinarski konferenci v Kijevu z ukrajinskim predsednikom.

Von der Leyen je dodala, da je Ukrajini ključno omogočiti nemoten dostop do evropskega enotnega trga, kar bo državi omogočilo več prihodkov. Kot primer je navedla zmanjšanje določenih trgovinskih ovir in vključitev Ukrajine v območje brezplačnega mobilnega gostovanja (roaminga) v EU-ju.

Zelenski je glede pridruževanja enotnemu trgu izrazil optimizem, rekoč, da je prepričan, "da se bo to zgodilo in da bo to ena najpomembnejših zmag" Ukrajine.

Ukrajini je čestitala za nedavne vojaške uspehe in poudarila, da sta pogum in uspeh ukrajinskih oboroženih sil dvignila razpoloženje ne le ukrajinskemu ljudstvu, pač tudi vsem ukrajinskim prijateljem.

Državam EU-ja je priporočila, naj še naprej dobavljajo orožje Ukrajini. "Nujno je, da Ukrajino podpremo z vojaško opremo, ki jo potrebuje za svojo obrambo, in dokazala je, da se je sposobna braniti, če je dobro opremljena," je dejala.

Evropska unija sama ne razpolaga z vojaško opremo, vendar so države članice doslej napadeni zaveznici dale na voljo 2,5 milijarde evrov za podporo ukrajinski vojski. Evropski parlament v Strasbourgu je danes podprl dodatnih pet milijard evrov pomoči Ukrajini, potem ko je Evropska investicijska banka (EIB) v sredo izplačala prvi del svežnja posojil v vrednosti skoraj 1,6 milijarde dolarjev.

Predsednico Evropske komisije je ukrajinski predsednik zaradi odločne podpore odlikoval z državnim redom Jaroslava Modrega. Foto: Reuters
Predsednico Evropske komisije je ukrajinski predsednik zaradi odločne podpore odlikoval z državnim redom Jaroslava Modrega. Foto: Reuters

Habeck: 350 milijard dolarjev za obnovo

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je dejal, da bo Nemčija dobavila Ukrajini še več orožja, koliko, bo odvisno od poteka vojne. Dodal je, da znova vidi možnost, da v Ukrajini zmagata svoboda in demokracija. Po ocenah Kijeva bo Ukrajina za obnovo potrebovala 350 milijard dolarjev.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht pa je napovedala, da bodo ukrajinskim silam dobavili še dva raketometna sistema MARS II vključno z 200 raketami. Po njenih besedah se bo urjenje ukrajinskih vojakov za te sisteme začelo še septembra.

"Poleg tega bomo v Ukrajino poslali 50 oklepnih transporterjev Dingo," je še dejala Lambrecht. Gre za oklepno vozilo, ki ga je nemška vojska v veliki meri uporabljala med Natovo vojaško operacijo v Afganistanu.

Kot je še povedala, je skoraj sklenjen dogovor o krožni zamenjavi bojnih vozil z Grčijo za Ukrajino, kar pomeni, da bo Nemčija kmalu Grčiji predala 40 brezplačnih bojnih vozil Marder, Grčija pa 40 svojih vozil BMP-1 sovjetske izdelave Ukrajini.

Zelenski udeležen v prometni nesreči

Volodimir Zelenski je bil v sredo ob vračanju iz obiska v regiji Harkov udeležen v prometni nesreči, ko je v vozilo, v katerem se je prevažal skozi Kijev, trčil drug avto. Zelenski v nesreči ni bil huje poškodovan, okoliščine nesreče pa bodo preiskali policisti.

Rusija obstreljevala jez

Ruski izstrelki so v ukrajinskem mestu Krivi Rog, sicer rojstnem mestu ukrajinskega predsednika zadeli jez, ki je začel puščati vodo.

Oleksandr Vilkul, vodja mestne oblasti v Krivem Rogu, ki je s 650.000 prebivalci največje mesto v osrednjem delu države, je dejal, da je zaradi poplavljanja ogroženih več kot 20 ulic, saj se raven reke Ingulec zaradi poškodb na jezu Karačunov nevarno dviga. Po napadu se je gladina reke dvignila za 2,5 metra. Ogrožena je tudi oskrba z vodo. "Reka je predrla jez in se začela razlivati. Številne upravne stavbe ležijo tik ob bregu reke," je na Twitterju zapisala poslanka Ina Sovcun.

Kijev trdi, da so Rusi jez napadli iz maščevanja zaradi njihove uspešne protiofenzive. "Ste slabiči, ki napadajo civiliste, malopridneži, ki ste pobegnili z bojišča, zdaj pa želite drugje narediti čim več škode," je v nočnem nagovoru po poročanju BBC-ja dejal Zelenski.

Rusija se na obtožbe o bombardiranju jeza ni odzvala. Pred dnevi je ruska vojska sicer potrdila, da so zadeli več energetskih objektov Ukrajini, zaradi česar je bila motena preskrba z električno energijo več milijonov ljudi.

Po ukrajinskih navedbah je jez zadelo vsaj osem izstrelkov. Foto: Reuters
Po ukrajinskih navedbah je jez zadelo vsaj osem izstrelkov. Foto: Reuters

V ukrajinskih rokah pomembna vozlišča in tovarna orožja

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh v siloviti protiofenzivi znova prevzele nadzor nad 8000 kvadratnimi kilometri ozemlja v pokrajini Harkov, je v sredo dejal Zelenski, ki je obiskal mesto Izjum, ki je znova pod ukrajinskim nadzorom. Zagotovil je, da bo ukrajinska zastava kmalu visela v vseh mestih in vaseh.

Ukrajinski vojski je na območju Harkova med drugim uspelo zasesti tudi tovarno orožja, nahajališče plina in strateško pomembno mesto Izjum, skozi katerega poteka pomembna avtocesta, ki povezuje Harkov s Slovjanskom v sosednji regiji Doneck. Po tej cesti lahko ukrajinske sile zdaj znova dobivajo orožje in drugo opremo za boje v Doneškem bazenu, piše DW. V ukrajinskih rokah je znova tudi še eno mesto s strateško lego, Kupjansk, ki je drugo najpomembnejše železniško križišče v regiji Harkov.

Zaseženi ruski tank v mestu Izjum. Foto: Reuters
Zaseženi ruski tank v mestu Izjum. Foto: Reuters

Britanski obveščevalci: Ukrajina konsolidira nadzor

Britanski obveščevalci so dejali, da ukrajinska vojska še naprej utrjuje nadzor nad novo osvobojenimi ozemlji v pokrajini Harkov in da so se ruske sile skoraj v celoti umaknile z območja zahodno od reke Oskil. Dodali so, da so se nekateri ruski vojaki umaknili organizirano, drugi pa so pobegnili v paniki in za seboj pustili veliko orožja.

IAEA poziva Rusijo k umiku iz nuklearke v Zaporožju

Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je pozval Rusijo, naj se odpove ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju. Ruska vojska in ruska državna jedrska korporacija Rosatom morata prekiniti vse dejavnosti v jedrski elektrarni in nadzor vrniti ukrajinskim oblastem, je zahteval organ odločanja IAEA-ja na Dunaju.

Vojaška zasedba elektrarne "znatno povečuje tveganje jedrske nesreče ali incidenta, ki ogroža prebivalstvo Ukrajine, sosednje države in mednarodno skupnost", je zapisano v resoluciji sveta guvernerjev, ki je bila danes sprejeta na Dunaju.

Okolica največje jedrske elektrarne v Evropi je bilo v zadnjih tednih večkrat prizorišče obstreljevanja. Moskva in Kijev se za napade medsebojno obtožujeta.

Po okvarah zunanjega napajanja, ki se uporablja za hlajenje jeder reaktorjev, je bila elektrarna konec tedna popolnoma ustavljena. Medtem so bili obnovljeni električni vodi, ki zagotavljajo hlajenje tudi ob zaustavitvi elektrarne.

Območje prekinitve ognja okoli jedrske elektrarne, ki ga je predlagal prvi mož IAEA-ja Rafael Grossi, je bilo v resoluciji poudarjeno, vendar ni bilo izrecno podprto.

Grossi je v ponedeljek sam priznal, da so različna vprašanja glede zasnove takšnega območja še vedno nerešena. Po navedbah diplomatov je za resolucijo glasovalo 26 od 35 držav, zastopanih v svetu guvernerjev.

Rusija in Kitajska sta glasovali proti. Sedem držav se je glasovanja vzdržalo.