Pod ruševinami v Kramatorsku naj bi bilo še vedno ujetih več ljudi. Foto: Reuters
Pod ruševinami v Kramatorsku naj bi bilo še vedno ujetih več ljudi. Foto: Reuters

Zelenski je ob obisku poljskega in litovskega kolega v Kijevu poudaril, da na prihajajočem vrhu Nata vseeno pričakuje jasen signal o perspektivi članstva in varnostna jamstva v vmesnem obdobju.

Zelenski je s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in litovskim predsednikom Gitanasom Nausedo razpravljal predvsem o perspektivi članstva Ukrajine v Natu, kar bo tudi ena od osrednjih tem prihajajočega vrha zavezništva v Vilni.

Duda je na skupni novinarski konferenci zatrdil, da bosta Poljska in Litva storili vse, kar je v njuni moči, da bi se Ukrajina čim prej pridružila Natu. "Trudimo se zagotoviti, da bodo odločitve, sprejete na vrhu, jasno nakazovale perspektivo članstva, o tem vprašanju pa že vodimo pogovore s svojimi zavezniki," je še dodal.

Ukrajinske oblasti lobirajo za pridružitev v Nato po posebnem postopku, da bi se tako izognili običajnemu postopku, s katerim bi tvegali tik pred zdajci veto katere izmed držav članic.

Zelenski je na kratko komentiral tudi sobotni enodnevni upor skupine Wagner v Rusiji in dejal, da so pripadniki Wagnerja še vedno v Ukrajini.

Žrtve obstreljevanja v Harkovu

Biden prepričan, da Putin izgublja vojno v Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za izobčenca, ki da jasno izgublja vojno v Ukrajini. Je pa še prezgodaj za ocene, ali je položaj ruskega predsednika oslabljen zaradi upora plačancev skupine Wagner, je dejal novinarjem."Težko je reči, vendar je jasno, da izgublja vojno v Ukrajini," je na vprašanje, ali je upor Putina oslabil, odgovoril Biden. "Putin je zdaj izobčenec po svetu," je dodal in ponovil, da je Putinov položaj zdaj šibkejši.

Medtem pa so bili v ruskih obstreljevanjih Harkova ubiti trije civilisti. "Na žalost so bili zaradi tega obstreljevanja trije civilisti v vasi Vovčanski Hutori ubiti v bližini svojih domov," je na Telegramu sporočil guverner vzhodne pokrajine Harkov Oleg Sinegubov. Dodal je, da so žrtve moški, stari 45, 48 in 57 let.

Število smrtnih žrtev po ruskem raketnem napadu na mesto Kramatorsk, ko je izstrelek zadel restavracijo, je medtem naraslo na deset. "Reševalci so izpod ruševin potegnili deset trupel," je za ukrajinsko televizijo povedala tiskovna predstavnica reševalcev.

Policija je sporočila, da je bilo v napadu ranjenih še 61 ljudi. Osem preživelih so potegnili izpod ruševin. Še najmanj trije ljudje so ujeti, reševalne akcije potekajo.

Belgijski novinar Arnaud De Decker, ki je bil v restavraciji le nekaj minut pred napadom, je poročal, da so se davi izpod ruševin še vedno slišali kriki ljudi, v času napada pa naj bi bilo v objektu do 80 strank in članov osebja.

Sorodna novica Ruske rakete zadele Kramatorsk: devet mrtvih, med njimi 14-letni dvojčici, in 60 ranjenih

V napadu na Kramatorsk umrli štirje otroci

V napadu so umrli tudi štirje otroci. Župan Kramatorska Oleksandr Gončarenko je na Telegramu sporočil, da so izpod ruševin potegnili truplo dečka. V torek so že potrdili smrti 14-letnih dvojčic in 17-letnega dekleta.

"Po eksploziji sem stekla sem, ker sem tukaj najela kavarno. Vse je uničeno, ostalo ni ničesar od stekel, oken in vrat. Vse, kar vidim, je uničenje, strah in groza," je za Reuters povedala 64-letna Valentina.

Še ena raketa je zadela obrobje mesta Kramatorsk, pri čemer je bilo ranjenih pet ljudi.

Zelenski je v odzivu dejal, da so "ruski teroristi brutalno obstreljevali Kramatorsk z raketami S-300". Dodal je, da je napad dokaz, da si Rusija zasluži "le poraz in sodišče, pravična in zakonita sodišča za vse ruske morilce in teroriste". Napad je obsodila tudi Bela hiša.

Iz Kremlja so medtem sporočili, da ruske sile v Ukrajini napadajo le vojaške cilje. "Napadi se izvajajo le na objekte, ki so tako ali drugače povezani z vojaško infrastrukturo," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in poudaril, da Rusija civilne infrastrukture ne napada. Restavracija je bila sicer priljubljena med vojaki, novinarji in humanitarnimi delavci.

Ukrajina zamenjala direktorja orožarskega podjetja

Ukrajinska vlada je imenovala novega generalnega direktorja državnega orožarskega podjetja Ukroboronprom, s čimer želi pospešiti proizvodnjo orožja, vzpostaviti učinkovito protikorupcijsko infrastrukturo v podjetju in okrepiti učinkovitost obrambne industrije v državi.Vlada je na čelo Ukroboronproma imenovala 31-letnega Hermana Smetanina, ki je do zdaj vodil tovarno oklepnih vozil v Harkovu na vzhodu države. Nadomestil je Jurija Husjeva, ki je bil na tem položaju od decembra 2020 in ga je v torek razrešil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.Zelenski naj bi od direktorja pričakoval predvsem pospešitev proizvodnje raket sapsan. Raketa, imenovana tudi hrim-2, lahko namreč doseže cilje na razdalji do 500 kilometrov in jo je Kijev po navedbah ruskih virov večkrat uporabil v napadih na polotok Krim, ki ga Moskva zaseda od leta 2014.V Ukroboronpromu so sicer združena vsa ukrajinska podjetja obrambne industrije v državni lasti. Kijev pa si od začetka ruske invazije prizadeva, da bi Ukroboronprom postal glavni motor, ki bi spodbujal obnovo gospodarstva v razdejani državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Najhujši napad od aprila

Napad je zahteval največ smrtnih žrtev od aprila, ko je v ruskem raketnem napadu na stanovanjsko stavbo v mestu Uman v osrednji Ukrajini umrlo 23 ljudi, med njimi trije otroci.

Kramatorsk leži približno 30 kilometrov zahodno od frontne črte spopadov v Donecku. Mesto, ki je imelo nekoč 150.000 prebivalcev, je zadnje večje mesto pod ukrajinskim nadzorom na vzhodu države in pomembno logistično središče ukrajinskih sil.

Mesto je bilo že večkrat tarča ruskih napadov. Aprila lani je bilo v raketnem napadu na železniško postajo ubitih 63 ljudi. Gre za enega najhujših zračnih napadov med vojno v Ukrajini.

Posebni odposlanec Vatikana Matteo Zuppi. Foto: Reuters
Posebni odposlanec Vatikana Matteo Zuppi. Foto: Reuters

Kremelj pozdravil prizadevanja Vatikana glede Ukrajine

Rusija pa je potrdila, da je posebni odposlanec Vatikana glede vojne v Ukrajini, kardinal Matteo Zuppi, prispel v Moskvo. Kot so sporočili iz Kremlja, zelo cenijo trud in pobude Vatikana za mirno rešitev krize v Ukrajini in pozdravljajo prizadevanja papeža Frančiška za končanje oboroženega konflikta.

Putin je za pogovore z Zuppijem o politični in diplomatski rešitvi konflikta v Ukrajini pooblastil svojega svetovalca za zunanjo politiko Jurija Ušakova. "Govorila bosta o konfliktu v Ukrajini in o možnostih za mirno rešitev," je pojasnil Peskov.

Po navedbah moskovske nadškofije naj bi se Zuppi v četrtek zvečer udeležil maše v katoliški katedrali v Moskvi. Nekateri ruski mediji omenjajo tudi možnost, da bi se papežev odposlanec lahko sešel z vodjo Ruske pravoslavne cerkve, patriarhom Kirilom.

Zuppi, ki ga je za posebnega odposlanca za Ukrajino imenoval papež Frančišek, bo v Rusiji danes in v četrtek, namen njegovega obiska pa bo poiskati možnosti za pravičen mir v Ukrajini. Gre za prvi tovrstni obisk iz Vatikana po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja lani.

Posebni odposlanec papeža Frančiška končal obisk v Moskvi

Zuppi, ki je tudi predsednik italijanske škofovske konference, je bil v vlogi papeževega odposlanca na začetku junija v Ukrajini, kjer se je sešel z ukrajinskim predsednikom Zelenskim in obiskal mesto Buča. Med dvodnevnim obiskom se je z ukrajinskimi oblastmi pogovarjal o možnostih za doseganje miru in zmanjšanje napetosti med Kijevom in Moskvo.

Papež je Zuppija za vodenje misije v Ukrajini pooblastil maja, s ciljem prispevati k zmanjšanju napetosti v konfliktu v Ukrajini in spodbuditi pot do miru. Frančišek je že večkrat pozval k mirni rešitvi vojne v Ukrajini, ki traja že več kot 16 mesecev, Vatikan pa se je v preteklih mesecih večkrat ponudil za posrednika med stranema.

67-letni Zuppi je bil lani izvoljen za vodjo italijanske škofovske konference in prihaja iz katoliške Skupnosti svetega Egidija, katere delo je usmerjeno v področji diplomacije in mirovnih prizadevanj.

Žrtve raketnega napada v Kramatorsku