Ukrajina je od Zahod že prejela nekaj sistemov patriot. Foto: Pixabay
Ukrajina je od Zahod že prejela nekaj sistemov patriot. Foto: Pixabay

Guverner hersonške regije Oleksandr Prokudin je na družbenih omrežjih sporočil, da je bila v vasi na zahodnem bregu reke Dneper ubita 61-letna domačinka. O žrtvah poročajo tudi iz regije Harkov, kjer so bili v ruskem obstreljevanju in raketnih napadih ranjeni štirje ljudje.

Herson delno zasedajo ruske sile, odkar je Ukrajina konec leta 2022 osvobodila istoimensko regionalno prestolnico, vojski pa sta pozicionirani vsaka na svoji strani reke Dneper.

V napadih na mesto Harkov je bil ubit najmanj en človek, 18 ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi štirje otroci, je sporočil guverner istoimenske regije Oleg Sinegubov. V Harkovu so ruska letala prvič od začetka vojne odvrgla bombe, ki so uničile več stavb.

Vodja ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk je sporočil, da je Rusija ponoči na Ukrajino izstrelila 13 brezpilotnih letalnikov šahed, od katerih jih je bilo 10 sestreljenih v regijah Harkov, Sumi in Kijev.

Ruske enote zračne obrambe so nad južno regijo Belgorod na meji z Ukrajino sestrelile 18 letalnikov, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Na družbenem omrežju Telegram je zapisal, da je bil ranjen en človek in da je nastala škoda na zasebnih hišah in avtomobilih.

Ukrajina že več mesecev izvaja letalske napade na Belgorod in bližnji regiji Kursk in Voronež.

Ukrajinski predsednik je po današnjih napadih pozval zaveznice k pospešitvi dostave bojnih letal in sistemov zračne obrambe, med njimi ameriški sistem patriot. "Ni razumne razlage, zakaj patrioti, ki jih je po svetu veliko, še vedno ne pokrivajo neba nad Harkovom in drugih mest," je dejal.

Pripadnika ukrajinske 22. mehanizirane brigade z brezpilotnim letalnikom poseidon H10 v bližini Bahmuta v regiji Doneck. Foto: AP
Pripadnika ukrajinske 22. mehanizirane brigade z brezpilotnim letalnikom poseidon H10 v bližini Bahmuta v regiji Doneck. Foto: AP

Ukrajinska varnostna služba aretirala domnevna vohuna

"Kot rezultat posebne operacije sta bila v Kijevu in Odesi aretirana dva agenta ruske zvezne varnostne službe FSB," je sporočila ukrajinska varnostna služba SBU. "Zločinca sta poskušala ugotoviti lokacije ukrajinskih enot in nato okupatorju poslati ustrezne koordinate za prilagoditev ruskih zračnih napadov," so dodali v izjavi.

Osumljena ruska agenta so aretirali "med dejanjem, ko sta vohunila za morebitnimi tarčami okupatorjev", je navedel SBU.

Eden od osumljencev je fotografiral termoelektrarno, očitno zato, da bi pomagal Rusiji pri napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, so dodali. Oba sta obtožena sodelovanja in jima grozi dosmrtna zaporna kazen.

Združeni narodi so lani sporočili, da je Ukrajina od začetka vojne sprožila več kot 6600 kazenskih postopkov "proti posameznikom zaradi sodelovanja ali drugih zločinov, povezanih z vojno", so konec lanskega leta sporočili iz ZN-a.