Eksplozija na Severnem toku. Foto: Reuters
Eksplozija na Severnem toku. Foto: Reuters

Evropska obveščevalna agencija je junija lani ameriško Cio obvestila, da ukrajinska vojska načrtuje napad na Severni tok z majhno šestčlansko ekipo potapljačev, ki je poročala neposredno vrhovnemu poveljniku ukrajinskih sil Valeriju Zalužnemu, zato da predsednik Volodimir Zelenski ne bi ničesar vedel o operaciji, navaja ameriški časopis.

Poročanje temelji na večjem številu tajnih dokumentov Evropske obveščevalne agencije, ki naj bi jih na platformi Discord objavil član ameriške vojske Jack Texeira. Washington Post je kopijo dobil od enega izmed spletnih prijateljev Texeire. Poročilo Evropske obveščevalne agencije temelji na informacijah, ki jih je prejela od ukrajinskega vira. Navedbe je potem Cia delila z Nemčijo in drugimi evropskimi državami, je za časopis potrdilo več virov.

Poročilo vsebuje več specifičnih podrobnosti, od števila operativcev do metod napada, iz katerih je razvidno, da so imeli zahodni zavezniki skoraj leto dni utemeljen sum vpletenosti Kijeva v sabotažo.

Washington Post navaja, da je imel osnutek poročila, ki ga je prejela Cia, datum junij 2022. Časopis je navedel opis napada, ki je enak, kot ga zdaj preučujejo nemški preiskovalci: šest moških je z lažnimi dokumenti z majhnim čolnom priplulo v Baltsko morje, s seboj so imeli potapljaško opremo, tudi zaloge helija za posebej globoke potope. Na plinovod so namestili eksplozivna telesa. Nadalje se poročanje časopisa in navedbe obveščevalnih služb nekoliko razlikujejo.

Kijev se na vprašanja Washington Posta ni odzval, Bela hiša in Cia sta zavrnili komentar.

Kot smo poročali v preteklih mesecih, ni jasno, kdo je izvedel napad na Severni tok 26. septembra v gospodarskih območjih Švedske in Danske. Eksplozija v švedskem območju se je zgodila na globini 80 metrov. Evropske države so osumile Rusijo, ta pa ZDA in njihove zaveznice. Ukrajina je vseskozi ostro zanikala vpletenost v eksplozijo.