Na Kitajskem se upočasnuje širjenje covida-19

Vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus poziva svetovno javnost, naj zaščitne opreme ne kupuje po nepotrebnem, saj jo bo zmanjkalo za tiste, ki jo dejansko potrebujejo zaradi narave svojega dela. "Koronavirusne bolezni 19 ne moremo ustaviti brez zaščitne opreme naših zdravstvenih delavcev," svari Etiopijec na čelu WHO-ja, ki je med drugim navedel, da so se cene obraznih mask dvignile za šestkrat, cene zaščitnih filtrov pa za trikrat.

Pri WHO-ju navajajo, da svetovne zaloge že sedaj ne zadoščajo za potrebe organizacije in njenih partneric, države, ki zaprosijo za novo opremo, kot so kirurške maske in rokavice, pa so soočene s čakalno dobo od štirih do šestih mesecev.

K težavam pri dobavi prispeva svoje tudi dejstvo, da je prav Kitajska, ki je v središču izbruha novega virusa, glavna proizvajalka zaščitnih mask na svetu. Proizvede jih 50 odstotkov, je zdejala predstavnica WHO-ja Fadela Chaib. Tamkajšnja epidemija je vrgla iz tira sistem proizvodnje in dobave, poleg tega pa Kitajska dobršnega dela mask ta trenutek niti ne želi izvoziti.

Svetovna banka je v torek odobrila 10,7 milijarde evrov pomoči državam za boj proti novemu koronavirusu. Skupaj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) je hkrati odpovedala v Washingtonu predvidena redna spomladanska srečanja finančnih ministrov in guvernerjev držav članic, ki naj bi bila sredi aprila.

Sorodna novica Okužen slovenski zamejski deželni svetnik

V zadnjem dnevu več žrtev po svetu kot na Kitajskem
Prvič od izbruha epidemije koronavirusne bolezni 19 je število žrtev v zadnjih 24 urah po svetu preseglo število žrtev na Kitajskem. Skupno število potrjeno okuženih po vsem svetu je preseglo 93 tisoč, žrtev je 3198, ozdravelo pa je 50.690 ljudi.

Daleč najhuje je bila doslej prizadeta Kitajska, zlasti Vuhan, kjer je tudi izbruhnil novi koronavirus. Doslej je na Kitajskem zaradi zapletov ob bolezni umrlo 2.871 ljudi. V Italiji je v torek zvečer število žrtev naraslo na 79. V zadnjem dnevu je v Iranu po uradnih podatkih umrlo 15 ljudi, tako da je skupno število žrtev naraslo na 92.

Prva žrtev v Iraku
Iz Iraka poročajo o prvi smrtni žrtvi virusa, ki je hkrati prva smrtna žrtev v arabskem svetu. Na severu Iraka je umrl 70-letnik. Gre za imama iz mesta Sulajmanija v avtonomni iraški regiji Kurdistan. Po poročanju AFP-ja se je imam nedavno srečal z Iračani, ki so se vrnili iz sosednjega Irana, kjer je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo največ ljudi izven Kitajske.

Korejcem primanjkuje postelj
V Južni Koreji, kjer je število primerov preseglo 5000, kar je največ zunaj Kitajske, se spopadajo s pomanjkanjem bolniških postelj za obolele. V sredo je bilo na obsežnih testiranjih po vsej državi pozitivnih 516 ljudi, umrlo pa je 32 ljudi, največ doslej. Za primerjavo – na Kitajskem so v torek potrdili samo 119 novih primerov okužbe.

V Indiji pozitivnih 15 italijanskih turistov
Italijanski izbruh je novi koronavirus zanesel marsikam po svetu. Iz Indije zdaj poročajo, da so v glavnem mestu New Delhi testirali 21 italijanskih turistov, pri čemer je bilo pozitivnih kar 14 Italijanov, še en turist pa je bil pozitiven v puščavski državi Radžastan.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Zvezna država Washington žarišče v ZDA
V ZDA je največ primerov, nepovezanih s potovanji v tujino, v zvezni državi Washington, kjer je prišlo do okužbe v domu starejših. V torek so potrdili, da sta s koronavirusno boleznijo 19 povezani še dve smrti starejših, tako da je število žrtev naraslo na devet. V ZDA naj bi zdaj razširili testiranje, potem ko je moral pred dnevi sam Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priznati, da so sprva uporabljali neustrezne teste.

Panični nakupi Avstralcev
Največji trgovec v Avstraliji Woolworths je začel omejevati nakupe toaletnega papirja, saj so kupci izpraznili polici večine njihovih supermarketov. V nekaterih krajih so izpraznjene tudi police s testeninami, katerih nakup za zdaj omejujejo od trgovine do trgovine. V celotni Avstraliji so potrdili sicer le 41 primerov okužbe z novim koronavirusom.


Infografika univerze Johns Hopkins o razširjenosti covida-19

(za boljši prikaz na mobilnih telefonih kliknite tukaj)