Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska organizacija Save the Children (Rešite otroke) je sporočila, da bo zaradi covida-19 do leta 2025 ogroženih 2,5 milijona deklet več.

Pandemija povečuje revščino, s čimer sili deklice iz šole v delo ali poroko. Deklice v delih južne Azije, Afrike in Latinske Amerike so najranljivejše, navaja organizacija, ki ob tem poziva svetovne voditelje, naj namenijo več denarja in podpore, da bi rešili problematiko otroških porok in spolne neenakosti.

"Te poroke kršijo pravice deklic in jih izpostavljajo depresiji, nasilju in celo smrti," je dejala predstavnica organizacije Karen Flanagan. Kot je povedala, so v zadnjih 25 letih preprečili 78,6 milijona otroških porok, a zdaj se je ves ta napredek popolnoma ustavil.

Malo alternativ

Prejšnji mesec je skupina Girls Not Brides (Dekleta, ne neveste), ki se bojuje proti otroškim porokam, za BBC povedala, da opažajo enak trend, zanj pa so okrivili finančne stiske zaradi pandemije in zaprtja šol.

Vsako leto naj bi bilo v poroko prisiljenih okoli 12 milijonov deklic, to število pa naj bi se zaradi ekonomskih posledic pandemije v naslednjih petih letih občutno povečalo. Organizacija predvideva, da bi bilo do leta 2025 lahko okoli 61 milijonov otroških porok. Podobno svarijo tudi Združeni narodi.

"Pandemija pomeni, da je več družin pahnjenih v revščino, s čimer so mnoga dekleta prisiljena delati, da bi lahko podpirale svoje družine, zaradi česar tudi pustijo šolo, pri čemer je pri njih precej manj verjetnosti kot pri dečkih, da se bodo vrnile v šolske klopi," je povedal Bill Chambers, direktor Save the Children. "Mnogim staršem se zdi, da dejansko nimajo kaj dosti možnosti, kot da otroke poročijo, tudi zato, da bi jih obvarovali pred nasiljem in spolnim izkoriščanjem."