Obamove podpornice. Foto: Reuters
Obamove podpornice. Foto: Reuters
Peterica iz New Hampshira: neprecedenčni uspeh za žensko politiko. Foto: Reuters

Ta zvezna država v Novi Angliji, ki slovi po svoji svojeglavosti in neupogljivosti, je namreč postala prva v ZDA, ki je za najvišje položaje izvolila samo in izključno ženske.

Čeprav je v torkovi noči najbolj odmevala ponovna izvolitev Baracka Obame, pa bo 6. november ostal za vedno znan tudi kot dan, ko so v vrsti kongresnih tekem slavile ženske. To je bil nedvomno največji večer za ženske v ameriški politiki - število senatork bi se lahko januarja ob zamenjavi garniture na Kapitolu povzpelo na rekordnih 20.

New Hampshire je v torek za guvernerko izvolil demokratinjo Maggie Hassan, njeni strankarski kolegici Carol Shea-Porter in Ann McLane Kuster pa sta postali novi članici predstavniškega doma kongresa. Senatna delegacija New Hampshira, ki jo sestavljata demokratinja Jeanne Shaheen in republikanka Kelly Ayotte, pa je že zdaj v celoti ženska.

Dve od 17 članic 100-članskega senata se bosta sicer upokojili, a torkovo zmagoslavje demokratov (razen ene so vse novoizvoljene senatorke demokratinje) pomeni, da bo senat bogatejši za najmanj štiri nove ženske, med njimi Elizabeth Warren, ki ji je uspelo v Massachusettsu vreči s prestola republikanca Scotta Browna v eni izmed najbolj napetih tekem teh volitev.

"Dejanska zmaga" McCaskillove
Številka bi lahko narasla na pet, saj je bila demokratinja Heidi Heitkamp včeraj zjutraj po prejetju izidov iz vseh okrožij v Severni Dakoti v prednosti pred svojim republikanskim tekmecem Rickom Bergom. A njena prednost je minimalna in ostaja še nepotrjena. Berg pravi, da bo počakal na uradni izid, preden prizna poraz, kar pa bi lahko trajalo še kak teden.

Kakršen koli že bo končni izid, je torek pripadel ženskam. "Bila se je vojna proti ženskam in ženske so zmagale," je zapisala spletna revija Slate v referenci na republikansko "protižensko" politiko, še posebej glede vprašanja splava.

Med opaznejšimi zmagovalci je bila tudi demokratinja Claire McCaskill, ki je v Misuriju porazila svojega republikanskega izzivalca, člana predstavniškega doma Todda Akina. Akin se je avgusta znašel na udaru kritik, ko je izjavil, da pri "dejanskem posilstvu" zaradi bioloških reakcij ženskega telesa le redko sledi zanositev. Ameriški mediji so si ob zmagi McCaskillove dali duška in njen uspeh označili za "dejansko zmago".