Obama je tudi drugič glede na število elektorskih glasov zmagal prepričljivo. Foto: Reuters
Obama je tudi drugič glede na število elektorskih glasov zmagal prepričljivo. Foto: Reuters
Volivci
Ljudje v Chicagu so zbrano poslušali predsednikove besede. Foto: Reuters
Mitt Romney z ženo Ann
Romneyju veliki met ni uspel. Foto: Reuters
Portret Joeja Bidena
Portret Baracka Obame
Pristojnosti predsednika ZDA

Obama je na oder dvorane McCormick Place v domačem Chicagu prikorakal v družbi žene Michelle ter hčerk Sashe in Malie. Spremljali so jih zvoki uspešnice Stevieja Wonderja Signed, Sealed, Delived. Množica je izbruhnila od navdušenja, mahala z zastavicami in vzklikala "Še štiri leta!"

"Vaš glas je bil slišan"
"Naloga izpopolnjevanja naše zveze se je pomaknila naprej. Zaradi vas. Smo ameriška družina, ki uspe ali pade kot en narod in eno ljudstvo," je začel svoj drugi volilni zmagovalni govor, poln obljub, zahval in vizije, kako naprej. "V srcih vemo, da najboljše Ameriko šele čaka."

Zahvalil se je vsem, ki so sodelovali v teh volitvah, tudi tistim, ki so čakali v dolgih vrstah, da so oddali glas. "Mimogrede, to moramo spremeniti," je dejal in dodal: "Ne glede na to, za koga ste oddali glas, vaš glas je bil slišan."

Romneyja bo poslušal, kaj ima povedati
Večkrat je poudaril, da si bo prizadeval za tesno sodelovanje z republikanci, saj lahko le skupaj rešijo težave, kot so znižanje javnega dolga, ureditev davčne politike, priseljenska reforma in zmanjšanje odvisnosti države od tuje nafte. Obljubil je še, da se bo temeljito pogovoril tudi s poražencem Romneyjem, da bi skupaj ugotovila, kje lahko sodelujeta, "da bi državo premaknila naprej".

Obama se je zahvalil "najboljšemu prijatelju v zadnjih štirih letih in najboljšemu podpredsedniku, ki bi si ga lahko želel", Joeju Bidnu, seveda pa ni pozabil polaskati ženi. "Michelle, nikoli te nisem ljubil bolj." Pohvalil je tudi hčerki Sasho in Malio, a se hkrati pošalil: "En pes je bil dovolj." Pred štirimi leti jima je namreč po volitvah izpolnil željo in jima kupil psa Boja.

Ni pozabil, da mu je do zmage pomagalo mnogo članov ekipe in ogromno prostovoljcev. "Hvala, ker ste ves čas verjeli vame. Dajali ste mi pogum in energijo in zato vam bom vedno hvaležen. Bili ste najboljša ekipa v zgodovini politike."

Vsak ima priložnost
Nato se je zazrl v prihodnost in poudaril, da ZDA ostajajo dežela priložnosti, dežela odprtih vrat. "Demokracija 300-milijonskega naroda je lahko bučna, umazana in zapletena. Ne smemo pozabiti, da obstajajo ljudstva, ki si lahko volitev, kot smo jim bili priče, le želijo. Verjamemo v velikodušno in sočutno Ameriko, ki priložnost ponudi vsakomur: imigrantu, študentu, odvetniku ... ali predsedniku."

"Kam moramo iti? Naprej." To, "Naprej", je bil tudi njegov slogan v kampanji. "Čeprav so za nami res težki časi, nikoli nisem imel več upanja v našo lepo prihodnost kot danes. Prosim vas, da ohranimo to upanje."

Svoj 15-minutni govor je končal z besedami: "Nismo rdeče ali modre države. Smo ZDRUŽENE države Amerike. Hvala, Amerika," nato pa v spremstvu Bidna in družine ob bučnem ploskanju odšel z odra.

Romney: Kandidiral sem, ker me skrbi za Ameriko
Nekaj minut pred tem je med privržence v Bostonu prišel tudi republikanec Mitt Romney. Priznal je volilni poraz in dejal, da je po telefonu že čestital zmagovalcu Baracku Obami.

"Prepričan sem, da bo predsednik uspešno vodil narod v teh težkih časih," je začel govor poraženca.

Zahvalil se je svojemu podpredsedniškemu kandidatu Paulu Ryanu, za katerega je dejal, da je bil "njegova najboljša odločitev po izbiri Ann za ženo". "Bila bi čudovita prva dama," pa je polaskal svoji dolgoletni partnerici, s katero imata pet sinov.

"Verjamem v Ameriko. Verjamem v ameriško ljudstvo. In za predsednika sem kandidiral, ker me skrbi za Ameriko. S Paulom sva dala vse za to kampanjo. Želim si, da bi lahko izpolnil vaše želje v drugačni smeri, a ljudje so se odločili in to odločitev je treba spoštovati. Ljudstvo je izbralo drugega voditelja, zato se bova z Ann pridružila v molitvi zanj in za to čudovito državo," je ob bučnem ploskanju sklenil svoj kratki govor.

Na odru so se mu nato pridružili člani najožje ekipe in družine.

Portret Joeja Bidena
Portret Baracka Obame
Pristojnosti predsednika ZDA