Kar nekaj južnoameriških držav ima helikopterje Mi-17, ki so izdelani v Rusiji. Foto: EPA
Kar nekaj južnoameriških držav ima helikopterje Mi-17, ki so izdelani v Rusiji. Foto: EPA

Po navedbah poveljnice ameriškega južnega poveljstva (USSC), generalke Laure Richardson, je ZDA prosila šest latinskoameriških držav, da se odrečejo svojemu ruskemu orožju in ga donirajo Ukrajini. Voice of America (VOA) poroča, da si ZDA želijo, da te države pošljejo svoje rusko in sovjetsko orožje Kijevu, v zameno pa bodo prejele ameriško vojaško opremo.

"Rusija ima zaveznice v vladah Kube, Venezuele in Nikaragve, ampak poleg njih ima še šest drugih držav v regiji rusko vojaško opremo," je dejala Richardsonova na srečanju Nata. "ZDA si prizadevajo prepričati teh šest držav, da donirajo rusko vojaško opremo Ukrajini in jo zamenjajo z ameriškim orožjem."

Sorodna novica Na poveljstvu posebnih sil ZDA: Odločanje o usodi sveta iz "centra za vojne igrice"
Kolumbija je že zavrnila pošiljanje orožja Kijevu. Foto: AP
Kolumbija je že zavrnila pošiljanje orožja Kijevu. Foto: AP

Richardsonova je še dejala, da so Rusija, Kitajska in “transnacionalne kriminalne organizacije" glavni vzroki, da je orožje v teh državah, ki tudi veljajo za konkurenco na trgu vojaške opreme.

Po pisanju VOA-ja imajo poleg treh glavnih zaveznic Moskve v Latinski Ameriki - Venezuele, Kube in Nikaragve - rusko oz. sovjetsko orožje še Mehika, Peru, Ekvador, Argentina, Kolumbija in Brazilija.

“Prizadevamo si, da bi zamenjali to rusko orožje z ameriškim, če te države privolijo, da ga pošljejo Ukrajini," je povedala generalka Richardson.

Kolumbija: Naše orožje ne bo uporabljeno v tem konfliktu

Da so jih ZDA prosile za rošado orožja, je v torek potrdil kolumbijski predsednik Gustavo Petro, ki pa je ob tem dejal, da je vlada predlog Washingtona zavrnila.

"Med pogovorom z generalko Lauro Richardson in drugimi ameriškimi predstavniki mi je bilo rečeno, da so zaradi nezmožnosti Kolumbije, da bi vzdrževala rusko orožje v aktivnem obtoku, pripravljeni to spremeniti in ga poslati v Ukrajino," je razložil.

Foto: AP
Foto: AP
Sorodna novica V nekoč najnevarnejšem naselju v Kolumbiji: "Smrti se ne bojim, ker sem zrastel z njo"

Po navedbah Petra je kolumbijsko rusko orožje trenutno v slabem stanju, ker v zadnjem času ni bilo priložnosti, da bi ga ustrezno servisirali.

"Nobene strani ne zavzemamo, ne ukrajinske, ne ruske. Smo na strani miru. In zato ne bo niti en sam kos ruske opreme na našem ozemlju, ne glede na njegovo tehnično stanje, uporabljen v tem konfliktu," je pribil.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na tiskovni konferenci ta mesec dejal, da ima ameriška pobuda pravne omejitve, da pa bo Kremelj zadevo pozorno spremljal.

Estonija z največjim paketom vojaške pomoči

Do novice prihaja po tem, ko je prejšnji teden več držav ponudilo Ukrajini novo pošiljko vojaške pomoči. ZDA so napovedale nov paket pomoči v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev, vključno z oklepnimi vozili Stryker IFV, dodatnimi oklepnimi vozili Bradley APC in sistemi zračne obrambe Avenger.

K dodatni podpori Ukrajini se je zavezala tudi Estonija, ki je napovedala svoj največji paket težkega vojaškega orožja Kijevu do zdaj, in sicer v skupni vrednosti 113 milijonov evrov.

Estonska premierka Kaja Kallas je prejšnji teden dejala, da paket vojaške pomoči zajema havbice, raketomete in strelivo. "To, za kar nas je Ukrajina prosila," je dejala Kallasova.