Svež kvas lahko zamrznete in ga pozneje uporabite kot običajno. Foto: MMC RTV SLO
Svež kvas lahko zamrznete in ga pozneje uporabite kot običajno. Foto: MMC RTV SLO

Kvas je živa in popolnoma naravna snov, ki nam že tisočletja lajša peko in pripravo kruha. Že samo kocko svežega ali vrečko suhega kvasa boste lahko uporabljali v nedogled, če boste le poznali skrivnost smotrne uporabe.

Posušeni del testa nadrobite, raztopite v vodi ali mleku, dodajte sladkor in ponovno imate pripravljen kvasec. Foto: MMC RTV SLO
Posušeni del testa nadrobite, raztopite v vodi ali mleku, dodajte sladkor in ponovno imate pripravljen kvasec. Foto: MMC RTV SLO

Pripravite kvašeno testo, potem pa od te gmote odtrgajte za približno velikost enega jajca testa, ga dajte na krožnik in ga v hladnem ter temnem prostoru pustite, da se posuši. Če ga boste uporabili že naslednji dan, bo ta kos vmes še malo vlažen, čez teden dni pa bo že popolnoma suh – oboje je primerno za pripravo. Posušeni del zvečer nadrobite, raztopite v topli vodi ali mleku, dodate malo sladkorja in imate že naslednji dan pripravljen kvasec. Zgnetete testo, del spet odstranite in shranite. To lahko ponavljate v nedogled.

Pomembno je, da kvas raztopite v topli in ne vreli vodi, saj ta ubije kvasovke in potem kvas ni primeren za uporabo. Lahko ga raztopite tudi v hladni vodi, razlika je le, da se v topli vodi kvasovke razvijejo hitreje. Soli, olja ali drugih dodatkov nikoli ne dodajajte testu, ki ga boste shranili. Odtrgani del naj vedno vsebuje samo moko brez dodatkov, te dodajte pozneje, opozarja Urška Fartelj, ki piše blog 220 stopinj poševno in ki nas je navdušila, da smo se pri pripravi kvasa preizkusili tudi sami.

Ržena moka je najhitrejša in najuspešnejša pri pripravi kislega nastavka. Foto: MMC RTV SLO
Ržena moka je najhitrejša in najuspešnejša pri pripravi kislega nastavka. Foto: MMC RTV SLO

Kaj pa, ko nimate kvasa?

V nekaj urah lahko pripravite droži za brezkvasni nastavek, če imate domači kefir. Moko, sladkor in doma narejeni kefir zmešamo in pustimo najmanj šest ur na toplem, da se bakterije aktivirajo, razmnožijo in opravijo svoje. Droži lahko pripravimo iz katere koli moke, vendar je ržena najhitrejša in najuspešnejša pri pripravi kislega nastavka.

Ko je nastavek poln mehurčkov, je pripravljen. Ta faza lahko traja od šest do 24 ur, odvisno od temperature v prostoru. Nastavek dodate moki in preostalim sestavinam za testo.

Tudi če nimate kefirja, lahko pripravite kvasec, vendar bo priprava trajala od sedem do deset dni. Za pripravo droži potrebujemo svežo moko in hladno vodo. Vsak dan droži “nahranimo” z žlico moke in malo mrzle vode ter premešamo. Kot že omenjeno, ržena moka reagira hitreje, vendar je nastavek tudi bolj kiselkast. Voda naj bo pri delu z drožmi vselej hladna, saj je proces tako počasnejši in kakovostnejši. Lonček (najboljše steklen) z drožmi hranite zaprt na pultu, stran od neposredne sončne svetlobe.

Če boste droži skrbno negovali, jih boste za pripravo kruha, testa za pico, potice, palačink in številnih drugih dobrot lahko uporabljali do konca življenja.