Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 10. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Tor, 10. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja je poklon slovenskim vizualnim umetnicam, za razmislek o zgodovinjenju njihovega dela ter vpogled v njihovo ustvarjalnost od 19. stoletja do danes. Vodile so nas zgodbe umetnic različnih generacij in poetik pa tudi velikokrat spregledane avtorice, npr. Elza Obereigner Kastl, ki je velja za prvo slovensko kiparko in poslednjo avtorico miniatur nasploh, med drugim bomo predstavili Mileno Usenik, ki je nekoč bila prvakinja v metanju krogle, tekmovala je na olimpijskih igrah, potem pa postala izvrstna a popolnoma spregledana slikarka, ki je ustvarjala tudi v slogu pop arta. Mariborska umetnica Vlasta Zorko se je v času socializma kot kiparka podpisala pod največ realizacij v javnem prostoru. Dotik je zelo pomemben, ker je nevaren, ker dotik ubija, meni kiparka Duba Sambolec, dolgoletna profesorica na Norveškem, ki publiko s svojimi skulpturami vabi k dotiku in kako slikarka Ksenija Čerče s svojim telesom proizvaja barvo za svoje slike z naslovom prepovedane tehnike? Med drugim smo obiskali tudi aktualno razstavo umetnice Mete Grgurevič, ki ustvarja nefunkcionalne stroje v mariborski UGM. Zanimalo nas je tudi, kako to, da narašča interes po prezentaciji ter po obujanju pozabljenih in spregledanih umetnic.

Johnny obljubi Toniju da mu posodi bivšo kitaro, če bodo obnovili svoj stari punk band in služili denar na pošten način… Prijatelji pa spet razpadejo že na prvi vaji… Zato se Toni in Johnny odločita, da bosta skupaj z Blažko in Anžetom ustanovila nov band…

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Ste že namestili zimske pnevmatike na avtomobilu? Vse o zimski opremi v tokratnih prometnih nasvetih pri nas. Vrtni nasveti bodo obarvani z zelenimi lončnicami, v osrednji rubriki jutra pa boste svoje vprašanje lahko zastavili državnemu sekretarju šolskega ministrstva - vse o šoli v času epidemije.

V Pokrajinskem laboratoriju za raziskave v Laimburgu so opravili popis in na gorskih kmetijah Južne Tirolske odkrili približno sto starih sort jabolk. Ustanovili so semensko banko, katere namen je ohranjati, preučevati in uporabljati genetsko dediščino za ustvarjanje novih križancev.
Smrekovec, ugasli vulkan na obrobju Karavank nad Savinjsko dolino je izjemna geološka točka sredi slovenske alpske pokrajine. Je namreč ostanek nekdaj zelo velikega podmorskega vulkana, ki je pred 23 milijoni let pokrival 800 kvadratnih kilometrov morskega dna.
Dragan Janović iz Musaleža pri Poreču, za prijatelje prof. Baltazar, je upokojeni inženir puljske ladjedelnice Uljanik. Zadnjih šest let je posvetil gradnji svoje ladje, ki jo lahko primerjamo z industrijsko izdelanimi jahtami.
Čeprav je vidra ogrožena živalska vrsta, v zadnjem času ugotavljajo, da se vidre po Evropi vračajo v svoje nekdanje življenjske prostore, saj se onesnaževanje voda počasi zmanjšuje. Pravi raj za vidre so tudi nekatera območja na Madžarskem, kjer so ji podelili naziv sesalec leta 2020.

Dokumentarni film Šamanka Branka pripoveduje o življenju ene najzanimivejših Slovenk vseh časov.

Dr. Branislava Sušnik je 40 let vodila etnografski muzej v Asuncionu – Paraguaj. Proučevala je jezike in običaje zadnjih indijanskih plemen na divji tromeji med Brazilijo, Argentino, Paraguajem in Bolivijo. Govorila je 8 indijanskih narečij in napisala čez 80 strokovnih del o Južno Ameriških Indijancih. Na ekspedicije je s seboj nosila moko, sol, krompir, in tobak... V zameno pa je dobila glagole, samostalnike, pridevnike, gomolje, ribe, sadeže in blažen mir. ''Med Indijance'' - je bil njen moto. Zaradi njenega moškega videza (vedno je nosila hlače, škornje, klobuk v ustih pa čik) so ji dali ime ONA – ON. Stike je vzpostavljala z glavnimi šamani plemen, ki so ji na široko odpirali vrata v plemenske skupnosti, kjer je študirala navade in jezik. Tonsko snemala in fotografirala je običaje in ustvarila enega najlepših in najbogatejših etnografskih muzejev v celi Južni Ameriki. Branislava Sušnik je bila rojena je bila 28. marca 1920 v Medvodah. Diplomirala je iz prazgodovine in zgodovine, Študij je končala z doktoratom iz etnozgodovine in uralo-altajskega jezikoslovja pri legendarnem antropologu prof. Wilhelmu Schmidtu, ki ji je odprl vrata antropologije – kulturološke komparativistike, kot je antropologijo poimenovala sama.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti se bomo posvetili lučem, ki so postale pravi računalnik, na prvo vožnjo bomo popeljali MB razreda S, preizkusili avtonomno vožnjo tretje stopnje ter se sprehodili čez mobilnostne novice tedna.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Nova epizoda kviza Joker nam prinaša obilo dobre volje in smeha, saj se je z izzivom v kvizu soočil stand-uper Rok Škrlep iz Kranja. Študent zgodovine v prostem času rad hodi v hribe, igra kitaro in potuje. Za svoje zadnje potovanje je denar zbiral s svojo avtorsko predstavo z naslovom Svetovne fore. Nasmejan Kranjčan je vlogo super Jokerja zaupal svojemu dobremu prijatelju in nekdanjemu sošolcu Andreju Rusu.

Dokumentarec prikaže tri samostane prvotnih kristjanov Sirjakov na Bližnjem vzhodu in njihovo dragoceno versko in kulturno zapuščino.

Krščanstvo je pognalo svoje korenine na prostorih južne in jugovzhodne Turčije, Iraka in Sirije. Na tem ogromnem prostranstvu, velikokrat označenem za 'zibelko civilizacij' živijo tudi Asirci oziroma Sirjaki, ki spadajo med prvotne kristjane in ki še vedno govorijo aramejščino, sicer znano kot Jezusov jezik. Njihova predkrščanska in krščanska dediščina kakor tudi njihov narodni obstoj sta ogrožena zaradi medsektaških ter medetničnih vojn, ki zadnja leta razjedajo širši Bližnji vzhod. Različne islamistične vojske na čelu s samooklicano Islamsko državo sistematično uničujejo muzeje in starodavne cerkve ter samostane. Nazadnje so svetovni mediji poročali o popolnem opustošenju samostana Mar Elia (sv. Elije) blizu Mosula na severu Iraka. V Iraku, Siriji, pa tudi v Turčiji, kjer se je ponovno vnela vojna med turško vojsko in Kurdsko delavsko stranko, je ogroženih veliko samostanov s pripadajočimi cerkvami, ki so izjemnega pomena za samo zgodovino krščanstva in človeštva nasploh. V vsakem samostanu se ustvarjalci osredotočajo na specifičen zgodovinski in siceršnji pomen. Dva samostana sta iz severnega Iraka (Rabban Hormizd in Mar Mattai), eden pa iz jugovzhodne Turčije (Mor Gabriel). Samostani v Siriji v času produkcije niso bili dostopni zaradi vojnih razmer. Vsi trije samostani so danes resno ogroženi. Mar Mattai in Rabban Hormizd sta v času produkcije stala le nekaj kilometrov stran od bojnih položajev Islamske države. Zaenkrat ju varujejo pripadniki kurdske vojske in krščanskih obrambnih milic. Samostan Mor Gabriel medtem ne uživa nobene posebne zaščite s strani turške države, kvečjemu nasprotno. Turške oblasti so mu odvzele obdelovalno zemljo, ki je predstavljala pomemben vir za samostan. Tudi njegova prihodnost ostaja negotova.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Združeni narodi napovedujejo, da bi leta 2050 na svetu lahko živelo že 10 milijard ljudi. Zakaj se naša vrsta množi tako naglo, kako to vpliva na naravo in ali je mogoče kako omiliti negativne posledice naraščanja potrošniško usmerjenega svetovnega prebivalstva v dokumentarni oddaji raziskuje naravoslovec Chris Packham. Sprašuje se, ali ne bo morda 10 milijard preprosto preveč za Zemljo, saj jo že trenutnih 7,7 milijarde ljudi močno obremenjuje.

7,7 BILLION AND COUNTING (HORIZON) / Velika Britanija / 2019 / Režija: Charlie Russell

Prava ideja! prikazuje primere dobrih praks. Slovenska podjetja postajajo vse pomembnejša v vesoljski industriji, kar osem naših podjetij z različnih področij se ukvarja z vesoljskim programom. Med njimi je mariborsko podjetje SkyLabs, ki je z izstrelitvijo nanosatelita TRISAT v začetku septembra postalo prvo slovensko podjetje z lastno tehnologijo na satelitu v vesolju. Mednarodno prepoznavnost je podjetju prinesla inovacija PicoSkyFT – majhen robusten programski procesor, okoli katerega je podjetje razvilo vitalne elektronske podsisteme, ki jih potrebuje vsak satelit. Že nekaj let sodelujejo z evropsko vesoljsko agencijo ESA ter z drugimi podjetji iz Evrope, Azije in Amerike, njihov prvi kupec je bila ameriška vesoljska agencija Nasa. Videli bomo tudi, kako daleč je uresničitev programa postavitve prvih bivališč na planetu Mars, ki ga za Naso pripravlja podjetje Duol.

Na midsomersko podeželje prispe cirkus, ki ga vodi zanesenjak Joe Ferabbee. Kljub sinovemu prigovarjanju, da je čas za spremembe, vztraja pri klasičnih cirkuških točkah, ki pa ne privabijo več dovolj gledalcev. Klovn Terry Bellini, glavna zvezda predstave, se odloči zapustiti potapljajočo se ladjo in sprejme delo v drugem cirkusu. Toda na njegovi zadnji predstavi ga umorijo. Barnaby ima pri preiskavi tokrat še posebej hude težave, saj se boji klovnov …

Ob svetovnem dnevu romskega jezika 5. novembra preverjamo, kako se jezik ohranja danes in kako k temu pripomorejo publikacije v romskem jeziku. Nina Brasseur, mlada prekmurska romska pevka predstavlja svoj prvi singel in videospot Brez tebe. Pripravili smo tudi posebno, daljšo rubriko o romskem jeziku, v kateri se bomo pogovarjali o prednostih romščine in se posvetili sodobnemu izzivu tega jezika – umetni romščini.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov