Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 14. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 14. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Televizijsko snemanje pričevanja enega zadnjih Čedermacev v Beneški Sloveniji, izjemnega g. Qualizze ima svečan, a hkrati grenak priokus ob spoznanju krivice, ki jo je zgodovina ali natančneje italijanski nacionalistični pritisk povzročil prebivalcem Nadiških dolin. Izpoved dr. Qualizze smo posneli v »njegovi« cerkvi v sv. Lenartu, kjer sta se poročila njegova starša, kjer je bil krščen in kjer se je ob domačem duhovniku Angelu Cracinu (Kračinu) oblikoval v enega najpomembnejših apostolov ter zaščitnikov Beneških Slovencev. Leta 1965 je bil v videmski stolnici posvečen v duhovnika, v Rimu je doktoriral in opravljal službo profesorja dogmatike v Vidmu. Leta 1986 je ustanovil Višji inštitut verskih znanosti v Vidmu in ga dolga leta vodil. Postal je tudi časnikar pri časopisu Dom, ki je glasilo Beneških Slovencev. Dolga leta je bil videmski stolni župnik in po prepričanju poznavalcev bi postal tudi škof ali nadškof, npr. goriški, a si je nabral zamer zaradi doslednega boja za svoj narod. Dr. Qualizzi ni žal, saj pravi: »Delati za svoj narod je največje plačilo, ki ga lahko dobiš.« Skupaj s sobratom Božem Zuanello sta napisala izjemno zgodovinsko knjigo o preganjanju Beneških Slovencev z naslovom Mračna leta Benečije, Qualizza je napisal tudi spremno besedo, zaradi česar sta se morala več let zagovarjati na sodišču. Pred nami je življenjsko pričevanje, polno zanimivih spominov, ki segajo še v čas prihoda slovenskih partizanov v Beneško Slovenijo in povojnega raznarodovalnega pritiska.

Mama pričakuje od Tonijevega »uspešnega podjetja« sponzorstvo za premiero gledališke predstave, Betka za novinarsko konferenco ob prenovi šolstva…. Prednost ima Blažka, ki potrebuje inštruktorja za zaključni glasbeni izpit. Johhy finančno pomaga prijatelju tako, da odkupi njegovo kitaro z denarjem, ki ga bo dobil od mame. Ta pa nenadoma umre, zato postane inštruktor kar Johhny….

Johnny obljubi Toniju da mu posodi bivšo kitaro, če bodo obnovili svoj stari punk band in služili denar na pošten način… Prijatelji pa spet razpadejo že na prvi vaji… Zato se Toni in Johnny odločita, da bosta skupaj z Blažko in Anžetom ustanovila nov band…

Pilotni projekt Dolgotrajna oskrba, ki so ga izvajali na Koroškem in pri katerem so preizkušali novosti iz osnutka Zakona o dolgotrajni oskrbi, je pokazal, da zakonski osnutek prinaša mnogo bolj poenoten postopek vključevanja v dolgotrajno oskrbo, kot je veljal do sedaj. Kdo vse pa bo upravičen do sredstev in storitev, predvidenih za dolgotrajno oskrbo? Kakšna bodo merila razvrščanja upravičencev v različne kategorije? Katere storitve, ki jih bodo izvajale enote za oskrbo in enote za ohranjanje samostojnosti, jim bodo glede na kategorijo pripadale? Bodo v prihodnje ljudje v domovih za starejše in tisti, ki so še doma, deležni primerljivih tako zdravstvenih kot socialnih storitev? Do institucionalnega varstva naj bi bili po osnutku zakona upravičeni večinoma tisti, uvrščeni v 4. in 5. kategorijo; strošek nastanitve bi še naprej nosil uporabnik sam, vendar naj ta ne bi presegel 90 odstotkov najnižje starostne pokojnine in bi ga zmogel plačevati vsak, ki se upokoji s polno delovno dobo. Vsem preostalim upravičencem do dolgotrajne oskrbe naj bi primerljivo oskrbo zagotavljali na domu.

Dokumentarni film o treh možeh in steni ene najlepših gora na svetu: 6828 metrov visokem Ama Dablamu.

Vanji Furlanu in Tomažu Humarju se je leta 1996 po sedmih dneh izjemno težavnega plezanja uspelo preko severozahodne stene prebiti na sam vrh. Zvonko Požgaj, njuna edina zveza z dolino, je dogajanje spremljal iz baznega tabora, ju preko oddajnika usmerjal in vzpodbujal, obenem pa skrbno snemal in zapisoval vse, kar se je dogajalo v tistih dramatičnih dneh.
Rezultati te izjemne odprave so že nekaj časa znani. Vzpon je bil v tujini iznačen kot največji alpinistični dosežek v letu 1996 in ostaja eden večjih v zgodovini. Vanje Furlana že dolgo ni več med nami, trinajst let kasneje pa je v Nepalu na Langtang Lirungu ostal tudi Tomaž Humar. Njegov sin je kot 19-letnik postal najmlajši človek, ki je prekolesaril zemeljsko oblo. Duhovne in vztrajnostne dediščine svojega očeta ne skriva: »Moj oče mi je pomenil to, kar upam, da bom nekoč tudi jaz pomenil svojemu sinu. Torej zgled in ponos. Bil je človek, ki je imel sanje, večje od strahov. Oče me je poleg številnih spoznanj naučil predvsem dve stvari: v življenju nikoli ne poklekni in ne zapravi svojega ponosa, kajti ko enkrat to storiš, ti ne ostane nič. In ne odnehaj takrat, ko je težko.«
Film o izginjanju, času, umrljivosti, spominu in večnosti človeškega duha se priklanja enemu največjih dosežkov slovenskega alpinizma v svetu in je posvečen Vanji Furlanu ter Tomažu Humarju.

John Williams je najbolj znan in cenjen filmski skladatelj današnjega časa, še posebej zaradi sodelovanja z režiserjema Stevenom Spielbergom in Georgeom Lucasom. Avgusta 2019 je založba Deutsche Grammophon izdala posnetke z naslovom Across the Stars z najbolj priljubljenimi filmskimi temami, ki jih je Williams napisal posebej za violinistko Anne-Sophie Mutter. Na odru so bile deležne stoječih ovacij, ko so bile prvič izvedene januarja 2020 z dunajskimi filharmoniki v Musikvereinu na Dunaju. Med drugim boste lahko uživali v odlomkih iz ikoničih partitur za filme Vojna zvezd, Jurski park, E. T., Indiana Jones in Harry Potter.
Williamsovi izjemni dosežki v svetu filmske glasbe so bili nagrajeni tudi s petimi oskarji, z 52 nominacijami zanj, s petimi nagradami emmy, štirimi nagradami globus, 24 nagradami grammy in 67 nominacijami zanj.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Leta 1818 je Luka Čeč odkril notranje dele Postojnske jame in kmalu zatem se je v jami začel tudi organiziran turistični razvoj.

Sto let kasneje so jamo prepredli z elektriko in v njej postavili progo, ki je turistom v majhnih vagonih omočila celovit ogled. Do danes je Postojnsko jamo je 9. 11. 2017 obiskal 38-milijonti obiskovalec, uvrščena je tudi med 30 največjih naravnih čudes sveta.
Zgodba Postojnske jame in njena predstavitev širšemu svetu pa je tesno povezana z enim največjih fotografov Evrope ob prelomu dvajsetega stoletja - Rudolfom Brunerjem Dvořákom, ki ga strokovna zgodovina uvršča med začetnike reportažne fotografije.
Njegovi posnetki Postojnske jame iz leta 1909 so prvi fotografski ciklus katerekoli jame na svetu. Istega leta je Dvořák zabeležil obisk Maksimiljana Evgena, komajda 14-letnega brata bodočega avstrijskega cesarja Karla I. ter njegove matere Marije Jožefe Saške s spremstvom. Fotografiral je tudi obisk cesarske dvojice Franca I. in njegove žene Karla Avguste, ki sta jamo obiskala na poti iz Ljubljane v Postojno. Dvořák je bil tudi uradni fotograf srbskega kralja Petra I Karađorđeviča. Doslej še ne prikazan nabor štiristotih fotografij Postojnske jame je zaklad brez primere. Zbirka je dragocena iz več razlogov: ker gre za prve posnetke podzemske jame na svetu, ker prikazujejo Postojnsko jamo takšno kot je bila pred opustošenjem med drugo svetovno vojno, hkrati nazorno prikazujejo, kako je bila že pred skoraj sto leti opremljena za oglede turistov (razsvetljava, železnica ipd.), predvsem pa fotografije kažejo mnoge danes drugačne motive. Unikatno fotografsko zbirko negativov na steklenih ploščah je leta 2005 odkupil Muzej novejše zgodovine. Dokumentarni film Simfonija globine je nastal po scenariju in v režiji Igorja Vrtačnika.

Mary Poppins, Moje pesmi, moje sanje, Viktor, Viktorija so izjemne filmske uspešnice, ki jih je ustvarila oskarjevka, filmska in gledališka igralka Julie Andrews. Dokumentarna oddaja razgrne življenje navdušujoče angleške umetnice, ki je osvojila tako Hollywood kot broadwajske odrske deske – tudi z muzikaloma My Fair Lady in Camelot z Richardom Burtonom. V nastopanju se je urila že kot deklica, zaradi nepozabnega sopranskega glasu s petimi oktavami razpona so jo izbrali tudi za nastop pred britanskim kraljem Jurijem VI.

JULIE ANDREWS FOREVER / Francija / 2019 / Režija: Yves Riou

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

TV komedija. Po državljanski vojni v Grčiji v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja se češka komunistična oblast odloči sprejeti poražene grške partizane in jih naseliti med svoje državljane. Čehi Grke lepo sprejmejo in jim ponudijo možnost novega doma. Med grškimi prišleki je tudi Arhimed, Arisov stric. Aris, sedaj odrasel mož, se spominja, kako ga je kot otroka osupnilo prizadevanje strica Arhimeda, ki je zaradi domotožja in ljubljene matere v daljni Grčiji na vsak način hotel odpotovati nazaj na rodno grudo. Toda še prej se Arhimed spoprijatelji s sosedom Novakom, godrnjavim prikritim češkim antikomunistom, ki Arhimeda vzljubi ne glede na to, da ga ima za osla, ker je komunist.
Kljub nasprotnim prepričanjem je Novak edini, ki Arhimeda zares razume. Njuna skupna prizadevanja za Arhimedovo nastanitev na Češkem in kasneje za Arhimedov pobeg nazaj v Grčijo poskrbijo za očarljive, ganljive in komične trenutke,

MŮJ STRÝČEK ARCHIMEDES / CZ, FRA, NEM / 2018 / TV
Režija: Jorgis Agathonikiadis / Scenarij: Petr Hudský / Igrajo: Ondrej Vetchý, Miroslav Donutil, Dana Cerná, Veronika Freimanová, Tadeás Stourac, Stanislav Zindulka, Tomás Töpfer, Jirí Dvorák, Ivan Lupták, Kristýna Boková, Jaromír Dulava, Vladimír Hauser, Oldrich Navrátil, Martin Havelka …

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.Tatjana Grča, uspešna podjetnica in mama treh otrok pripoveduje o soočanju z anksiozno-depresivno motnjo, s katero se je spopadala dolgih 11 let. Tesnoba se je v njenem življenju pojavila po rojstvu tretjega otroka, v nekem trenutku je bilo celo tako hudo, da je razmišljala o koncu življenja. O svoji izkušnji je Tatjana napisala knjigo, s katero se bori proti stigmatizaciji duševnih bolezni, popisuje metode, ki so ji pomagale v boju s tesnobo, in ugotavlja: tesnoba je klic duše po spremembi!

Minilo je četrt stoletja, odkar je idejni oče Izštekanih Jure Longyka v radijskem studiu gostil skupino Sokoli Petra Lovšina. Leta 1993 se je rodila oddaja, v kateri se pogovor z glasbenimi gosti prepleta s preigravanjem skladb, ki so izvedene na akustičen ali kako drugače izštekan način. Na način, ki ga ni moč slišati nikjer drugje.
V zadnjih letih se oddaja Izštekani decembra iz studia Vala 202 preseli v ljubljanski Kino Šiška. Letošnja formula je bila jubileju primerna: 5 x 5 = 25. Na razprodanem koncertu je nastopilo 5 skupin, vsaka je odigrala 5 skladb. Posebnost tokratnega slavja je bila, da so se kar 4 skupine Izštekanim pridružile prvič. Fed Horses, Bordo, Prismojeni profesorji bluesa in Čedahuči so odigrali 4 svoje skladbe ter eno prirejeno skladbo veteranov Dan D. Kot dodatni skriti gostje so se pridružili tudi Koala voice ter Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta prav tako priredila skladbo častnih gostov večera Dan D.
Koncert izvajalcev, ki sprejmejo izštekani izzivi s srcem in brez zadržkov, poln presenečenj in neponovljiv.
Drugi del koncerta začenjamo z zadnjo skladbo Prismojenih profesorjev bluesa, nadaljujejo pa Koala Voice, Čedahuči, Dan D ter Zala Kralj in Gašper Šantl.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov