'Boru Kankarašu je uspelo to, kar nekateri sanjajo vse življenje,' piše na spletni strani Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, katere dijak je naš sogovornik. Foto: Agata Olewinska
'Boru Kankarašu je uspelo to, kar nekateri sanjajo vse življenje,' piše na spletni strani Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, katere dijak je naš sogovornik. Foto: Agata Olewinska
Tudi nadobudnemu slovenskemu mojstru montaže so na rdeči preprogi namenili nekaj pozornosti. Foto: Agata Olewinska
Bor v družbi režiserja Davida Ayerja. Foto: Agata Olewinska
Poziral je kot pravi profesionalec, šok ga je doletel šele po dogodku samem. Foto: Agata Olewinska

18-letni Bor Kankaraš je dijak Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, ukvarja se z računalniško montažo. Bolj za šalo kot zares se je prijavil na mednarodni razpis Wargaming za izdelavo napovednika za še svež hollywoodski film Fury (Bes) - gre za domoljubni ep iz časa 2. svetovne vojne, ki govori o petih ameriških vojakih, posadki tanka Sherman, in zadnjih dneh vojne, v katerem nastopajo Brad Pitt kot vodja posadke, imenovan Wardaddy, Logan Lerman, Shia LaBeouf - in zmagal.

Družina ponosna
"Lahko bi se reklo, da sem odraščal ob vojnih filmih, tako da si jih, če je priložnost, seveda še zdaj z veseljem ogledam. Imam kar nekaj najljubših žanrov, preveč jih je, da bi lahko izbral le enega. Med njimi pa so poleg vojnih filmov zagotovo akcija, komedija, znanstvena fantastika," pravi Bor, ki se mu je za nagrado zgodilo potovanje na drug konec sveta, v Washington, na premiero filma, za dva dni pa si je bivanje v ZDA podaljšal še z New Yorkom. Na rdeči preprogi je tako srečal igralce filma, režiserja Davida Ayerja, podpredsednika ZDA, lastnika studiev Sony Entertainment, lastnika podjetja Wargaming … Dijakova angleščina je zelo dobra, zato mu komunikacija ni delala težav, bojda se je angleščine naučil predvsem prek računalnika in spletnih povezav s celim svetom, nam je povedala Borova ponosna mama, televizijska urednica Tanja Zajc, ki je dodala: "Bor ima še tri sestre, s katerimi ga podpiramo in smo ponosne nanj."

Amerika ga je presenetila
Kakšni so občutki, ko se sprehodiš po rdeči preprogi, nas je zanimalo, in kakšen vtis so na mladeniča naredile ZDA, ki jih je obiskal prvič. "Po pravici povedano, ko sem stal na rdeči preprogi, pred vsemi tistimi kamerami, paparaci, bliskavicami in ljudmi, sem imel zelo blage občutke. Ampak po dogodku me je misel, da sem stal na rdeči preprogi premiere hollywoodskega filma, šokirala. Amerika me je zelo presenetila. Videl sem toliko novih stvari, da lahko rečem, da mi je izkušnja spremenila pogled na svet. Nikoli ne bom pozabil, ko sem se s taksijem peljal po New Yorku in izstopil na Times Squaru. Že sama velikost mesta me je presenetila, potem pa so tukaj še ogromne množice ljudi, neverjetno velike zgradbe in čisto drugo okolje," pravi Bor. Pohvali se: "Spoznal sem vseh pet zvezdnikov filma, vključno z Bradom Pittom. To me je zelo presenetilo, ker sem pričakoval, da se igralci ne bodo družili z nami, gosti. Vendar so se sproščeno sprehajali po sobi in kdor koli je hotel, je stopil do njih."

Debeli pogledi in veliko vprašanj
Kako so se na njegov uspeh odzvali sošolci? "Na šoli nisem povedal nikomur razen bližnjim prijateljem. Recimo temu osebna preferenca. A so vsi izvedeli, ko je šola objavila moj dosežek na spletnem portalu in oglasni deski. Potem so mi čestitali. Reakcije so bile večinoma iste: debeli pogledi in veliko vprašanj." V pogovorih v ZDA so se menda nakazovale nadaljnje smernice za sodelovanje ... Zanimalo nas je, ali bo Bor tudi po srednji šoli študij nadaljeval v povezavi s filmom. Kakšne so njegove karierne sanje? "Glede študija po srednji šoli še nisem prepričan, vendar se še naprej nameravam ukvarjati z videoprodukcijo - ne glede na to, kaj se bo zgodilo. Seveda pa upam, da bom dobil priložnost, da se bom lahko preživljal s tem. Pravijo, da če imaš za službo nekaj, s čimer se rad ukvarjaš, ti v življenju niti dneva ne bo treba 'delati'."

Edini vzornik: oče
Kaj pa vzorniki iz sveta filma? "V filmskem svetu nimam vzornikov, ne želim se ozirati na druge. Edini vzornik, ki pa ga imam, je moj oče," pove Bor, ki začetek svoje "ljubezenske zgodbe" s filmom opiše: "Vse se je začelo kot hobi. Že pri desetih letih sem gledal različne videe in filme in razmišljal, kako jim to uspe narediti. Potem sem se začel učiti na najbolj osnovnih programih. Poskusil sem poustvariti scene iz filmov, ki so mi bile zanimive. Z leti so se ti osnovni programi spremenili v programe, ki jih uporabljajo v studiih Universal, Paramount, Warner Bros itd. Vse, kar danes znam, sem se naučil sam ali pa prek spleta. Tako da bi lahko rekli, da sem za videoprodukcijo navdušil samega sebe. Stvari, ki jih lahko narediš s premikajočo se sliko in zvokom, so neskončne. In misel na to me žene, da se še naprej učim in nadgrajujem svoje znanje."