Aplikacija SnappGuides povezuje fotografe prek fotogeničnih lokacij. Foto: SnappGuides
Aplikacija SnappGuides povezuje fotografe prek fotogeničnih lokacij. Foto: SnappGuides
Kranjskogorski iglu za pobeg naj bi bil model za podobne igluje po slovenskih (upajo pa, da tudi tujih) smučiščih. Foto: Enigmarium

Potem ko so snovalca lani prejeli kulinarični projekt Okusi Kamnika, elitna ekološka vas Garden Village Bled in t. i. Gozdni selfness (gre za obliko velnesa, ki poteka v naravi in v sozvočju z njo), so prejemniki letos SnappGuides, footgolf in Pobeg iz igluja. Zadnja dva produkta sta v bistvu na tak ali drugačen način kopiji, ali pa vsaj povzeti po tujih modelih in konceptih, prva pa je aplikacija za fotografe, ki očitno potrebujejo pomoč pri iskanju motivov.

Snovalce za inovativnost v turizmu vsako leto podeljuje javna agencija Spirit Slovenija, ki nagrajenim podjetjem za spodbudo in razvoj namenja po 15.000 evrov. Letos bodo tako podporo prejeli produkt razvoja footgolfa v Bovcu (podjetje En hec), aplikacija za fotografe SnappGuides (zagonsko podjetje Snapp) in turistična znamenitost Pobeg iz igluja (podjetje Enigmarium).

Poglejmo podrobneje. "Footgolf", ki je v tujini priljubljen že skoraj desetletje, je igra, ki združuje nogomet in golf, kot pove že angleška zloženka. Nožni golf je vzniknil v času, ko je priljubljenost golfa med mladimi začela upadati, zato je ta šport v tujini rešil kar nekaj golfišč v finančnih težavah. Koncept igre je, da morajo igralci s čim manj udarci nogometno žogo po pravilih golfa brcniti v povečane luknje na igrišču. Pri nas nožni golf kot nov turistični produkt z junijem v Bovcu uvaja podjetje En hec, ki že načrtuje širitev tega športa golfa po vsej državi.

Šest finalistov
Druga novost je aplikacija SnappGuides, še ena iz vrste uspešnih slovenskih zagonskih podjetij, ki je namenjena profesionalnim in ljubiteljskim fotografom. Aplikacija, prilagojena za pametne telefone, naj bi jim pomagala pri iskanju motivov oz. lokacij za dobre posnetke in tako postala nekakšen fotovodnik po slovenskihdestinacijah. Skratka, če vam kot fotografu zmanjka domišljije ali pa če očitno ne znate najti skritih fotogeničnih biserov podalpskega raja, vam zdaj na pomoč priskoči aplikacija. Pri Snappu so si za cilj zadali postati "Lonely Planet za fotografe".

Še tretji nagrajenec pa je Pobeg iz igluja, za katerim stoji podjetje Enigmarium, ki je po mednarodnih modelih "sob za pobeg" (t. i. Escape Room) v Ljubljani postavil tri sobe, v Kranjski Gori pa so lani postavili sploh prvi tovrstni iglu na svetu, za katerega upajo, da ga bodo lahko izvozili tudi v tujino. Koncept igre je verjetno znan: obiskovalec, ki vstopi v prostor, ima eno uro časa, da se s pomočjo namigov in ugank reši iz zaklenjene sobe - oziroma, v primeru smučišč, igluja.

Snovalec, ki ga je zasnoval Dejan Križaj, vodja Banke turističnih priložnosti Slovenije, je nedvomno lepa spodbuda za vsa mlada podjetja, ki skušajo obogatiti turistično ponudbo Slovenije, kjer so potencial in tržne niše še veliki. Je pa vseeno na mestu vprašanje, koliko gre pri letošnjih nagrajencih res za izvirne koncepte, kar naj bi snovalec nagrajeval. Kot zanimivost, med šesterico finalistov so bili sicer še potovanje s starimi kolesi (PUCH, pecikl in Prlekija), ekološka doživljajska vas Čebelandija in turistični programi za gibalno ovirane osebe Začuti U3P.