prof. dr. Anton Gosar, vir: www.mvzt.si Foto:
prof. dr. Anton Gosar, vir: www.mvzt.si Foto:
Sedež UP Fakultete za turistične študije Turistica v Portorožu, vir: Arhiv Turistica

Prof. dr. Anton Gosar je doktor geografskih znanosti, redni profesor ter raziskovalni svetnik, z bogatimi izkušnjami v turističnem gospodarstvu in v mednarodnem akademskem okolju. S fakulteto Turistico je povezan že od ustanovitve, ko je bil njen prvi predsednik senata. Več let je poučeval in raziskovalno deloval tudi na tujih univerzah v Nemčiji, v Združenih državah Amerike in na Novi Zelandiji. Na Fakulteti za turistične študije, Fakulteti za humanistične študije in na Znanstveno raziskovalnem središču Univerze na Primorskem proučuje trajnostni turizem ter prostorske probleme v JV Evropi, v Alpah in Sredozemlju. Za uspešno uveljavljanje slovenske znanosti v svetu je prejel naziv »Ambasador RS v znanosti« in je edini slovenski predstavnik ugledne Mednarodne akademije za turistične študije - IAST.
"Turistica predstavlja zgodovinski prispevek k razvoju slovenske turistične misli. Ponosen sem, da sem pri tem projektu sodeloval že od vsega začetka. Turistica je pod vodenjem dosedanjih dekanov in dekanj postala svetilnik turističnega izobraževanja in raziskovanja v slovenskem univerzitetnem in gospodarskem okolju. V času ekonomskih in družbenih sprememb bo dekanovanje v določeni meri težko, a v to nalogo, ob pomoči mladih in dinamičnih sodelavcev, vstopam s polno optimizma," je dejal izvoljeni kandidat.
Za mesto dekana UP FTŠ Turistice sta se na akademskem zboru potegovala še nekdanji prodekan za raziskovalno dejavnost prof. dr. Mladen Knežević in aktualna prodekanja za mednarodne odnose izr. prof. dr. Tadeja Jere Lazanski. Prof. dr. Mladen Knežević je izpadel že v prvem krogu volitev, izr. prof. dr. Tadeja Jere Lazanski, ki se je uvrstila v drugi krog, je prejela le nekaj glasov manj od prof. dr. Antona Gosarja.
Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.