Foto:
Foto:

Častna pokroviteljica fotografskega natečaja in razstave je Varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med.
Razstavljena dela so zmagovalne fotografije drugega mednarodnega fotografskega natečaja »GLOBALNI SVET: skozi objektiv človekovih pravic«, s katerim želimo spodbuditi odgovorno uporabo fotografije kot orodja za zaščito in promocijo človekovih pravic ter za izražanje kritičnega pogleda na globalna družbena dogajanja.
Mednarodna žirija v sestavi dr. Zdenka Čebašek-Travnik (Varuhinja človekovih pravic RS), Giulio Di Sturco (fotograf, zmagovalec natečaja GLOBALNI SVET 2009), dr. Hanno Hardt (Fakulteta za družbene vede, Slovenija/ZDA) in Anita Ramšak (Ekvilib Inštitut) je za zmagovalno fotoreportažo izbrala delo avtorice Sarah Elliott z naslovom Slabe izbire (Poor choices), ki prikazuje močno vizualno zgodbo o opravljanju splava, ki je v Keniji nelegalen, ter se navezuje na vprašanje spolnih in reproduktivnih pravic.
Poleg zmagovalne bodo razstavljene še fotografije ostalih finalistov - priznanih fotografov, med njimi Fernando Moleres (Španija), Alessandro Grassani (Italija), Robin Hammond (Južnoafriška republika), Charlie Mahoney (Španija), Ed Kashi (Združene države Amerike) in Herman Čater (Slovenija), ki upodabljajo številna trenutno zapostavljena, vendar pomembna vprašanja človekovih pravic, ki bi jih morali nasloviti tisti, ki imajo nadzor nad družbenimi in političnimi razmerami v posamezni državi.
Kriteriji za izbor zmagovalnih fotografij so bili pomen fotografije za promocijo človekovih pravic in mednarodnih razvojnih prizadevanj, tehnična dovršenost fotografije, osebni stil fotografa in originalnost pristopa k izbrani tematiki človekovih pravic ter skladnost s temo natečaja in pobudo Globalni svet: skozi objektiv človekovih pravic.
Na natečaj je prispelo več kot 1100 fotografij 224 avtorjev iz različnih koncev sveta, med drugim iz Kitajske, Izraela, Bangladeša, Jemna, Brazilije, Kambodže, Rusije, Italije, Argentine, Belorusije, Mehike, Indonezije in Slovenije.
Vljudno vabljeni!
KIBLA15let
Več informacij: www.sofaglobal.org ali sofa@ekvilib.org
Vabilo:
http://www.kibla.org/fileadmin/kibla/Kibela/2011/Vabilo.jpg
GLOBALNI SVET: Skozi objektiv človekovih pravic je pobuda, s katero želimo spodbuditi družbeno odgovorno uporabo fotografije kot orodja za zaščito in promocijo človekovih pravic ter za izražanje kritičnega pogleda na globalno družbeno dogajanje. Ključni del pobude je zbirka fotografij, ki se dopolnjuje z vsakoletnim fotografskim natečajem, namenjenim obravnavanju različnih vidikov človekovih pravic v kontekstu globalnih razvojnih prizadevanj. Poudarek je na fotografijah dokumentarne narave, ki spodbujajo refleksijo in razprave, imajo moč politične in družbene mobilizacije ter spodbujajo kritičen razmislek o globalnih razvojnih prizadevanjih.
KIT KIBLA je odprta vsak delovnik in soboto od 9.00 do 22.00, v nedeljo je zaprta.
Novico je napisal uporabnik kibla.