Foto:
Foto:

"Kmetske slike niso slike, namenjene kmetom, temveč so slike, nastale na kmetih, s kmečko pametjo in so nasprotje 'urbanim' slikam, ki si jih prizadeva uveljaviti s tujim bliščem zaslepljena, v bistvu pa kmetska slovenska kulturna srenja. Odražajo pogled otroka na golega cesarja, z golimi dvorjani, ko so ravno oblekli svoja nova sublimna oblačila iz inozemstva.
V deželi, kjer so mnenja pomembnejša od dejstev in pravovernost važnejša od vernosti, je tudi umetnost postala prazna forma, namenjena le 'zgodovinjenju' in 'črpanju sredstev'. Za ta namen mora biti skladna z ideologijo globalnega kapitalizma: žri, če ne, boš požrt, ne glede na sposobnost svoje prebave. Tako se utapljamo v verbalni driski površno razumljenih citatov in parol, ki je spremenila umetnost v politični govor in onemogoča pogled na resničnost, namesto da bi ga razjasnila. Nerazumljivost je postala celo nekakšno sublimno estetsko načelo.
Moje slike želijo prikazati cerebralne koprene, ki meglijo naš pogled, onemogočajo razumevanje in komunikacijo med različnostmi ter povzročajo disociacijo, razpad družbenega organizma. Postali smo družba slepih, kar je posledica popolnega nerazumevanja bistvene vloge kulture v življenju družbenega organizma. Kultura je koža, ki drži skupaj meso, kosti in drobovino družbe."
Jože Slak - Đoka
Na otvoritvi bodo nastopili člani skupine SAETA: Boštjan Perovšek, računalnik in klaviature, Aleš Gasparič, flavte in Jože Slak, tabla.
Vljudno vabljeni! Vstopnine ni.
Razstava bo na ogled do 7. 5. 2012
5. april – 7. maj 2012
Odprtje: 5. april 2012 ob 20. uri
KiBela / KIBLA Maribor
KiBela, prostor za umetnost, je odprta vsak delovnik in ob sobotah od 9. do 22. ure, v nedeljo je galerija zaprta.
Novico je napisal uporabnik kibla.