Foto:
Foto:

(ZRS UP) je v sredo, 25. maja 2011, v koprski Pretorski palači podelilo jubilejne, 10. nagrade Glasnik znanosti. Z najvišjim priznanjem za življenjsko delo je nagradilo red. prof. dr. Lucijo Čok, za posamezne vrhunske dosežke obetavnih raziskovalcev sta priznanji prejela dr. Urška Železnik in doc. dr. Blaž Lenarčič.
Na pomen znanstvenih raziskav za družbeni preboj in za stalno rast kakovosti visokega šolstva sta ob direktorju ZRS UP prof. dr. Darku Darovcu opozorila tudi rektor Univerze na Primorskem prof, dr. Rado Bohinc in dr. Franci Demšar, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.
Z nagrado za izjemno bogato in ustvarjalno raziskovalno življenjsko delo je Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem odlikovalo red. prof. dr. Lucijo Čok. Med njenimi številnimi dosežki, ki so in še vedno odmevajo v slovenskem in mednarodnem prostoru, so spoznanja na področju jezikoslovja, zlasti jezikov in kultur v stiku, učenja jezikov ter vzgoje za sobivanje in sožitje kultur ter etnij. Dr. Lucija Čok je prispevala k prenovi strategije visokega šolstva Evropske komisije in Slovenije na področju raziskovanja ter jezikovnih politik ter prav tako k ustanovitvi in razvoju ZRS UP. Pomemben je njen doprinos k razvoju visokega šolstva na Primorskem in v Sloveniji, združevanju raziskovalnega in izobraževalnega dela na univerzi ter k vključevanju Slovenije v Evropski raziskovalni prostor ERA.
Za posamezne vrhunske znanstvene dosežke je ZRS UP s priznanjem Glasnik znanosti nagradilo dr. Urško Železnik, predvsem za raziskovalno delo na področju zgodovine medicine, in sociologa doc. dr. Blaža Lenarčiča za raziskovalne dosežke v okviru Inštituta za sredozemske družboslovne in humanistične študije ter Centra za raziskovanje javnega mnenja ZRS UP. Oba obetavna raziskovalca sta dejavna v mednarodnih raziskovalnih projektih in vešča akademskega povezovanja, ob tem pa predana pedagoga, ki prispevata k uresničevanju usmeritve Univerze na Primorskem, da se oblikuje kot odprta, kakovostna in inovativna slovenska univerza.
Kot je izpostavil prof.dr. Darko Darovec, direktor ZRS UP, je prav krepitev znanstveno-raziskovalnega dela, najpomembnejši vzvod za nadaljnjo rast kakovosti Univerze na Primorskem v slovenskem in mednarodnem prostoru. Znanost naj bo glasnejša, je izpostavil, saj samo inovativnost in ustvarjalnost lahko popeljeta družbo iz moralne, ekonomske in politične krize.
Novico je napisal uporabnik Studio Kernel.