Foto:
Foto:

Nadzorniki naftnega trgovca, ki ga vodi Marko Kryžanowsky, so potrdili lanske rezultate skupine, ki so jih dodobra oklestile računovodske oslabitve.
Petrol [PETG 240,17 -5,31%] je lani zaradi oslabitev imel več kot 54,8 milijona evrov čiste izgube, so pravkar sporočili iz Petrola. Pred oslabitvami bi Petrol imel 59,4 milijona evrov čistega dobička.
Skupina Petrol, vodi jo Marko Kryžanowski, je sicer lani ustvarila 2,9 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, 40 odstotkov več kot leta 2007, dobička iz poslovanja pa je bilo 69,7 milijona evrov, 38 odstotkov več kot leto pred tem.
Istrabenz odplaknil več kot 114 milijonov evrov
Z odločitvijo za maksimalne računovodske oslabitve je dobiček, ki bi bil sicer najvišji doslej, skopnel. Večino oslabitev je prispevala naložba v tretjinski delež Istrabenza [ITBG NP], ki ga je Petrol konec septembra še vrednotil po nabavni vrednosti, se pravi 189 milijonov evrov. Vendar pa se je kapital Istrabenza, ki je v tretjinski Petrolovi lasti, samo v devetih mesecih lani znižal za 60 odstotkov. Tako, da je bila knjigovodska vrednost deleža, ki ga ima Petrol v Istrabenzu, 30. septembra 2008 le še 68 milijonov evrov. Novi NS bodo delničarji volili 7. aprila.
Vir:
Novico je napisal uporabnik rokec