Rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič z letošnjimi 32 štipendisti Foto:
Rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič z letošnjimi 32 štipendisti Foto:
Rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič s predstavniki vlagateljev v Štipendijski sklad UP

Javni poziv delodajalcem za vključitev v Štipendijski sklad UP izide običajno v aprilu v tekočem letu. Z vlaganjem v sklad se tako pridružujejo univerzi in njenim članicam, ki vsako leto zagotovijo sredstva za najmanj trideset štipendij. Javni poziv študentom UP za vključitev v Štipendijski sklad UP pa izide praviloma v septembru. Vanj so na osnovi javnega poziva vključeni le najboljši študenti UP. O vključitvi študentov v Štipendijski sklad UP odloča Upravni odbor Štipendijskega sklada UP. Višina štipendije znaša 2.000 evrov, ki jih izbrani študent v obrokih prejme za tekoče študijsko leto. Kriteriji za vključitev v Štipendijski sklad UP oziroma izbor najboljših študentov, ki ga opravi Upravni odbor sklada, so natančno opredeljeni v Pravilniku Štipendijskega sklada UP.
Rektor, prof. dr. Dragan Marušič, je ob današnji slovesnosti poudaril, da bodo tudi v prihodnje prizadevanja univerze usmerjena v zagotovitev štipendij čim večjemu številu študentov, predvsem pa bo potrebno te štipendije med študente razdeliti vsaj ob začetku študijskega leta, ko je najbolj dobrodošla vsaka ponujena pomoč.
Letos so štipendije prejeli: Marko Posavčevič, Doris Puketa, Matjaž Perenić, Duško Topić, Matjaž Šuber, Vida Maksimović, Aleš Horvat, Martina Mravlja, Miha Markelj, Marko Pavlič, Tjaša Škrinjar, Urša Gorišek, Maša Dernovšek, Tina Debeljak, Bećo Merulić, Anna Klymenko, Radovan Krtolica, Lev Turk, Marjetica Brus, Urška Pangerc, Marko Grgurović, Urša Gorjup, Aleksandra Cvijetić, Tina Trbižan, Bojana Čuk, Diana Orehovec, Jelena Moro, Ksenja Sulič, Alenka Rožanc, Samo Surina, Tina Šmon in Vanja Rogač.
Vlagatelji v Štipendijski sklad UP so podjetja, občine in tudi članice univerze; v prvem sklopu sta tako podžupana Mestne občine Koper, Alberto Scheriani, in Občine Ilirska Bistrica, Dušan Grbec, ter predstojnica Urada za družbene dejavnosti Občine Piran, Lada Tancer, podpisali tri štipendijske pogodbe.
Med štipenditorji iz gospodarstva se je letos v Sklad vključila zavarovalna družba Adriatic Slovenica, ki se na pobude Univerze na Primorskem z veseljem odziva. Njena predstavnica, direktorica kadrovskih zadev, Mirjana Mikolavčič, je z izbrano študentko podpisala štipendijsko pogodbo in ob tem izrazila navdušenje nad tovrstnim sodelovanjem. Tudi podjetje Actual I.T. iz Skupine Istrabenz, zanj glavni izvršni direktor – mag. Arman Koritnik, je izkazalo interes za tako obliko sodelovanja, ki jim poleg izjemno iskanega kadra s področja informacijskih tehnologij prinaša tudi druge prednosti. Slednje potrjuje njihovo zadovoljstvo z izbranimi štipendisti preteklega leta. Letos so se iz podjetja odločili za dva štipendista.
Vsaka po eno pogodbo pa sta s študentom in študentko sopodpisali še predstavnica Luke Koper, d.d., vodja kadrovsko organizacijske družbe Pavla Šarkanj, in direktorica kadrovske službe Intereurope, d.d., Petra Dodič.
V zadnjem sklopu štipendij, ki jih podeljujejo posamezne članice Univerze na Primorskem, jih je bilo skupaj podeljenih 24: po 3 so jih podelile dekanja izr. prof. dr. Vesna Mikolič s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ), dekanja izr. prof. dr. Anita Trnavčevič s Fakultete za management Univerze na Primorskem (UP FM), dekanja prof. dr. Mara Cotič s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) ter oba raziskovalna inštituta Univerze na Primorskem – Znanstveno-raziskovalno središče in Inštitut Andrej Marušič. Predstavnik slednjega, doc. dr. Vito Vitrih, je pogodbe podpisal tudi v imenu Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT), ki je letos podelila največ štipendij – kar štiri. Z dvema študentkama, ki ju štipendira Fakulteta za turistične študije - Turistica Univerze na Primorskem (UP FTŠ Turistica), je pogodbi sopodpisala prodekanja izr. prof. dr. Gordano Ivankovič, po eno štipendijo pa so podelile Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem, zanjo dekan prof. dr. Andrej Cör, pridružena članica Univerze na Primorskem, Visoka šola za dizajn iz Ljubljane ter Univerza na Primorskem, slednja s finančnimi sredstvi, ki jih je prispevala Občina Izola.
Vsem štipenditorjem se posebno zahvaljujemo za interes in sodelovanje v Štipendijskem skladu Univerze na Primorskem z željo po uspešni skupni prihodnosti štipendistov in vlagateljev v Štipendijski sklad Univerze na Primorskem.
Mirella Baruca, samostojna svetovalka za odnose z javnostmi
Univerza na Primorskem
Titov trg 4, 6000 Koper
tel.: +386 05 611 75 43
gsm: +386 040 457 510
e-naslov: Mirella.Baruca@upr.si
Sorodne novice:
- Štipendijski sklad Univerze na Primorskem bo tudi v prihodnjem študijskem letu finančno pomagal nadarjenim študentom
- 43 najboljših študentov Univerze na Primorskem prejelo štipendijo Štipendijskega sklada UP, 15.3.2010
- Štipendijski sklad UP že tretje leto zapored razveselil 33 nadarjenih študentov, 25.1.2011 - Skupen vstop treh obalnih občin v Štipendijski sklad Univerze na Primorskem
Fotografije: Dejan Šraml
Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.