Foto:
Foto:

Fakulteta za management Univerze na Primorskem je 25. oktobra 2011 gostila kritika neoliberalnega sistema kapitalizma, prof. ddr. Matjaža Muleja, ki je velik zagovornik ravnanja z zadostno in potrebno celovitostjo pri managementu, določanju in uresničevanju ciljev ljudi in organizacij kot njihovih sredstev. Predaval je o teoriji sistemov in trajnostnem razvoju pri predmetu Politika trajnostnega razvoja managementa in upravljanja prof. dr. Mirka Markiča na magistrskem študijskem programu Upravljanje trajnostnega razvoja.
Gostujoči profesor je študentom predstavil svoja videnja, med drugim, da je pogoj za preživetje potrebna celovitost in dodal: »Ljudje se imamo za gospodarje Zemlje in ne kot del nje«. Obrazložil je, da je bistvena soodvisnost v naravi in le tako bomo lahko preživeli. Meni, da lahko s sodelovanjem predvsem pridobimo. Ključno se mu zdi povezovanje spoznanj različnih strokovnjakov, ter da se na nekem področju specializirajo in ta spoznanja združijo.Tako lahko delujejo celostno.
Prav tako je izpostavil, da lahko vsako situacijo gledamo z več vidikov in hkrati potrebujemo več vidikov, da dobimo celovit sistem miselnih slik o obravnavani celoti. Podal je primer iz računovodstva, kjer v bilanci stanja ne moremo nič izvedeti o zaposlenih, produktivnosti in njihovem zadovoljstvu … Zato pa potrebujemo pogled z drugega vidika, oboje pa lahko potem združimo, da dobimo celovit sistem.
Po njegovem mnenju je dober manager tisti, ki zna poslušati in različna spoznanja tudi povezati med seboj, saj tako lahko tvori sintezo. »Njegova naloga ni, da zna delati namesto sodelavcev« in še dodal, da za neuspešnega velja tisti, ki neha poslušati.
V današnjem času je za podjetja, ki želijo ostati na trgu in biti uspešna pomembno, da najdejo potrebo odjemalcev in hkrati tudi način kako jo zadovoljiti. Pri poslovanju igra veliko vlogo poštenost in zanesljivost. »Splača se biti zanesljiv, edino tako ti ljudje zaupajo«, je poudaril in dodal, da se zadovoljne stranke vračajo in prihajajo nove, to pa je tudi formula za dolgoročno uspešno poslovanje. Spomnil nas je na to, da lahko pri nakupovanju sami odločamo ali bomo ravnali družbeno odgovorno ali ne, kar pa je nujno za dolgoročni obstoj družbe. Pri tem pa opomnil, da smo v začaranem krogu, ker skrb za naravno okolje ovira ekonomski razvoj.
Predavanje je zaključil z mislijo, da je v današnjem času nastala kriza izobilja in pojasnil, da so nam stvari (pre)lahko dosegljive, zato tudi ni ambicij, da bi se trudili razvijati nove stvari. V sodobni družbi pa brez inovacij ni možnosti niti za obstoj organizacij niti za kakovostno življenje.
V četrtek, 27. oktobra 2011, pa je bil ddr. Matjaž Mulej tudi gost opoldanskega Vročega mikrofona Vala 202. Na temo 'Inovativni izhodi iz krize neoliberalnega kapitalizma' se je z njim pogovarjal novinar in urednik Damjan Zorc. Oddaji lahko prisluhnete na spletni strani Vala 202.
Novico je napisal uporabnik Dejan Šraml.