V Sloveniji je za otroke dobro poskrbljeno. Foto:
V Sloveniji je za otroke dobro poskrbljeno. Foto:

Lestivca kakovosti življenja otrok ki jo predstavila fundacija "Save the children", postavlja Slovenijo na 11 mesto izmed 43 najbolj razvitih držav sveta.
S tem je Slovenija krepko prehitela ZDA (34. mesto), Veliko Britanijo (23. mesto) ter Belgijo (15.mesto).
Skupno je bilo v poročilu pregledano 164 držav. Najboljše življenje imajo otroci na Švedskem sledijo pa ji Italija, Španija, Nemčija ter Avstrija. Država z najslabšimi pogoji za življenje otrok pa je po pročilu fundacije - Somalija.
Poročilo primerja število otrok ki je vpisanih v vrtec in osnovno šolo.
V Sloveniji vpis otrok v predšolske dejavnosti predstavlja 83% najbolj razvitih držav, medtem ko vpis otrok v osnovno šolo predstavlja 97% povprečja.
Lestvica pa prav tako rangira dostop do pitne vode ter umrljivost otrok pred 5 letom starosti. Slovenija se lahko pohvali kot država z najmanjšo umrlijvostjo otrok na svetu, kjer si prvo mesto deli z Finsko, Islandijo, Japonsko, Luksemburgom, Norveško ter Švedsko.
Poročilo je prav tako primerjalo kakovst življenja žensk ter mater.
Kakovst življenja žensk v Sloveniji je doseglo 17. mesto medtem ko je kakovost življenja mater doesglo malce boljše 16. mesto.
Slovenija se je slabo odrezala pri številu žensk v parlamentu. Saj je le 11% naših poslancev ženskega spola, kar nas postavlja na rep lestvice najbolj razvitih držav. Slabše kot mi so se odrezale le Madžarka, Malta, Romunija in Ukrajina. Največ predstavnic nežnejšega spola pa lahko najdemo na Švedskem, saj je le te predstavljajo 45% celotnega parlamenta.
Kakokorli že pa so naše ženske med najbolj izobraženimi, saj se Slovenke povprečno šolajo kar 18 let, kar je tretja najdaljša doba na svetu. Prekašajo nas le državljani Avstarlije (21 let), ter Nove Zelandije in Islandije (20 let).
A. Somer
Novico je napisal uporabnik ASomer.