Foto:
Foto:

Minuli konec tedna se je v turški prestolnici Ankari končala letošnja štiridnevna mednarodna znanstvena konferenca MIC 2010 (Management International Conference), ki jo je skupaj s turško Univerzo Hacettepe in Univerzo EMUNI iz Slovenije organizirala Univerza na Primorskem, Fakulteta za management Koper. Na letošnji konferenci z naslovom »Družbena odgovornost, poklicna etika in management (Social Responsibility, Professional Ethics, and Management) se je zbralo več kot 100 udeležencev, predstavljenih pa je bilo 70 člankov avtorjev iz 28 držav z vsega sveta, zlasti Evrope in Azije.
Konferenca je med povabljenimi govorniki gostila ugledna imena s področja družbene odgovornosti in etike managementa. Profesor filozofije Alejo José G. Sison z Univerze v Navari, ki je tudi predsednik European Business Ethics Network, je predstavil osnovne pojme poslovne etike iz perspektive sodobne neoaristoteljanske filozofije ter obravnaval pojma učinkovitosti in odličnosti v managementu. Profesor Abdelhamid El-Zoheiry, koordinator sodelovanja z EU na Ministrstvu za visoko šolstvo in znanstvene raziskave v Egiptu je spregovoril o posebnostih uveljavljanja družbene odgovornsoti v državah v razvoju. Poudaril je vlogo inovativnega pristopa k sprejemljivejšemu razvoju in predstavil nekaj uspešnih projektov, ki potekajo na afriški celini. Posebno noto je konferenci s svojim aktivnim sodelovanjem in vabljenim predavanje dala A. Amanthi R. Perera iz Šri Lanke. Predstavila je projekt izobraževanja o trajnostnem razvoju, ki ga vodi v ruralnem predelu otoka in kjer je bilo treba običajne pristope prilagoditi konkretnemu okolju in njegovim težavam. Projekt je tudi primer uspešnega sodelovanja z gospodarstvom, saj ga sponzorira domače zasebno podjetje.
Na odprtju konference sta z uvodnima govoroma med drugim nastopil rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Rado Bohinc in dekanja Fakultete za management Koper Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Anita Trnavčevič. Med uvodnimi govorniki pa tudi programski vodja konference izr. prof. dr. Janez Šušteršič, prav tako s Fakultete za management Koper.
Na konferenci predstavljeni članki so obravnavali pravne, ekonomske, etične in poslovne vidike družbene odgovornosti podjetij ter njenega vpliva na poslovno uspešnost. Predstvaljene so bile tudi druge teme, povezane z managementom, na primer upravljanje človeških virov, korporativno upravljanje, finance, management tehnologij, e-poslovanje. O člankih je potekala živahna razprava, sklenjeni pa so bili tudi številni dogovori o sodelovanju med posamezniki in institucijami.
Znanstvena konferenca MIC je v preteklih letih postala mednarodni dogodek tako v slovenskem kot v svetovnem merilu. S to tradicijo bo nadaljevala tudi v prihodnjem letu 2011, ki bo že dvanajsto leto obeležitve in ko se konferenca vrača v Slovenijo.
Novico je napisal uporabnik Dejan Šraml.