Dostop do planinskih poti v tuini je po večini dovoljen, izjeme pa so označene. Foto:
Dostop do planinskih poti v tuini je po večini dovoljen, izjeme pa so označene. Foto:

Dne 12. 9. 2011 se je potekel rok za podajanje pripomb na osnutek Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju. Zakon je dolgo pričakovan in potreben. Souporabniki prostora pa so zakon sprerjeli zelo različno.
Med najbolj aktivnimi pri podajanju pripomb in predlogov na osnutek zakona so različna neprofitna društva in organizacije, ki v pripravo osnutka niso bila neposredno vključena. Zelo aktivni pa so bili tudi posamični državljani, ki ji osnutek tangira.
Čeprav je aktivacija tako velikega števila ljudi pri pripravi zakonskega akta neobičajna, to nedvomno kaže na zainteresiranost javnosti glede tematike.
Kolesarstvo je zelo priljubljeno v Sloveniji, na kar kažejo tudi podatki o prodaji nad 100.000 kolesi letno. Velik delež teh je seveda gorskih. Zato je razvoj dejavnosti vezanih na gorsko kolesarstvo potencialno zelo prizadet.
Večina turističnih krajev, ki ima potencial za razvoj kolesarskega turizma se že sedaj promovira v tem smislu. Glede na hitrost razvoja te panoge v ostalih evropskih državah se temu seveda ni čuditi. Realnost na terenu je pa velikokrat prevej drugačna saj je kolesarskih poti v Sloveniji relativno malo. Ob uvedbi zakona kot je bil podan v predlogu pa bi bilo z redkimi izjemami gorsko kolesarstvo celo prepovedano.
Pri pripravi osnutkov in pripomb lahko izpostavimo naslednja društva in organizacije:
Kolesarska zveza Slovenije
Regionalne razvojne agencije za Koroško
Slovenski gorniški klub Skala, KGK Volja
ZGC-GZS in ZSŽ-GIZ, Združenje slovenskih žičničarjev GIZ
Pohodništvo & kolesarjenje GIZ
MTB.SI

MTBSlovenia.net
Novico je napisal uporabnik čofotalček.