Rastlina je za pridelavo nezahtevna. Foto: Reuters
Rastlina je za pridelavo nezahtevna. Foto: Reuters

Skoraj polovica kalorij, ki jih zaužijemo, prihaja iz treh vrst žit – riža, pšenice ali koruze. Podnebne spremembe pa naj bi imele resne posledice na količino pridelka in distribucijo osnovnih živil, predvsem po Afriki. Znanstveniki poudarjajo, da mora človeštvo razširiti nabor rastlin, ki jih uporablja za hrano, tako pa vedno več časa posvetijo iskanju rastlin, s katerimi bi nahranili svet.

Ena izmed novejših raziskav se je posvetila etiopski rastlini enset, znani tudi pod vzdevkom lažna banana. Poljščina, bližnja sorodnica banane, bi lahko predstavljala novo superživilo, ki bi rešilo številna življenja. Udomačeno obliko rastline, ki so jo oklicali tudi za banano na steroidih, zraste pa tudi do deset metrov v višino, sicer gojijo le v enem delu Etiopije.

Medtem ko je sadež, podoben banani, neužiten, se deblo in korenine lahko fermentira in uporabi za kaše ali kruh. V tej severovzhodni afriški državi tako psevdobanana zagotavlja osnovo prehrane za približno 20 milijonov ljudi, znanstveniki pa menijo, da bi se njena pridelava lahko bistveno razširila, poroča BBC.

Trajnica ima pomembno vlogo pri trajnosti

Divji sorodniki enseta, ki sicer niso užitni, namreč rastejo vse do Južne Afrike, kar namiguje na to, da rastlina lahko prenese različne pogoje življenja. Znanstveniki so s pomočjo raziskovanja ugotovili, da bi v primeru, če bi rastlino začeli gojiti po vsej Afriki, ta v naslednjih 40 letih lahko nahranila več kot 100 milijonov ljudi.

"To je pridelek, ki lahko igra pomembno vlogo pri prehranski varnosti in trajnostnem razvoju," je poudaril Wendawek Abebe z etiopske univerze Hawassa in pojasnil, da ima tako imenovano drevo proti lakoti nenavadne značilnosti, zaradi katerih je edinstveno. "Lahko jo posadiš in obereš kadar koli, prav tako je trajnica," je poudaril raziskovalec James Borrell iz londonskih vrtov Kew.