Jessica je s svojo namero vzbudila veliko medijske pozornosti. Foto: EPA
Jessica je s svojo namero vzbudila veliko medijske pozornosti. Foto: EPA
Tudi kritikov ne manjka - še zlasti, ker je dekle pred kratkim s svojo jadrnico doživela nesrečo.

Izziv, na katerega se je podala najstnica, je po eni strani vzbudil občudovanje, po drugi strani pa tudi številne kritike, češ da je preveč nevaren.

Jessica bo poskušala svet prepotovati na jadrnici živahno rožnate barve po imenu Pink Lady. Na dolgo pot se je odpravila iz glavnega sydneyjskega pristanišča danes ob 9.00 zjutraj po lokalnem času. Poleg sorodnikov, prijateljev in številnih privržencev na kopnem je njeno jadrnico ob začetku poti pospremila skupina kajakov ter manjših čolnov.

Prenevarno za 16-letnico?
Najstnica je močno poškodovala svojo jadrnico, ko je na poskusni plovbi pretekli mesec trčila v 63.000-tonsko tovorno ladjo. Ta nesreča je spodbudila pozive oblasti v avstralski zvezni državi Queensland, naj Jessica vendarle znova pretehta svojo odločitev in se jadranju okoli sveta za zdaj odpove, saj je očitno prenevarno zanjo.

A Watsonova, ki bo v prihodnjih osmih mesecih - toliko naj bi namreč trajalo njeno potovanje okoli sveta - spala po največ 20 minut naenkrat, je bila ves čas trdno odločena, da izpolni svoje sanje. Avgusta letos je 17-letni Britanec Mike Perham postal najmlajši človek, ki je preplul svet, a se je moral na poti trikrat zateči v pristanišča.

Kot si je zastavila Jessica, bo iz Sydneyja odjadrala severno do Ekvatorja, nato okoli zloglasnega južnoameriškega Rta Horn in nazaj čez južni Atlantski ocean in Rt Dobrega upanja na južni konici Afrike. Skupno je pot dolga 23.000 morskih milj.