'Super je biti nazaj,' je ob vrnitvi domov povedal Zac. Foto: Reuters
'Super je biti nazaj,' je ob vrnitvi domov povedal Zac. Foto: Reuters
Zac Sunderland
Zacu je neverjetni podvig brez večjih sponzorjev uspel na jadrnici islander. Foto: Reuters
Zac Sunderland
Na poti je Zac skoraj doživel bližnje srečanje s pirati, se spopadel z okvarami jadrnice in z vremenskimi nevšečnostmi. Foto: EPA

S cilja, kalifornijske Marine del Rey, je takrat še 16-letni Zac odplul 14. junija lani. Želel je postati najmlajši človek, ki bi sam obplul svet. Želja se mu je tudi uresničila, saj je potolkel prejšnji rekord, ki ga je leta 1999 postavil 18-letni Avstralec Jesse Martin. To je Zacu uspelo brez večjih sponzorjev na stari jadrnici znamke islander, poimenovani Intrepid.

Preplul tri oceane in pet morij
Zaca je na cilju - vrnil se je prav v Marino del Rey - dočakalo na stotine ljudi, od katerih so mnogi ugotavljali, da je "odšel kot deček in se vrnil kot moški". Po odhodu proti zahodu je Zac preplul tri oceane in pet morij, ekvator prečkal dvakrat in skupaj prejadral 28 tisoč morskih milj. Na poti je preživel strah pred pirati, poškodbe jadrnice in bil skoraj popolnoma poplavljen. Se je pa nekajkrat na poti dobil z očetom Laurenceom.

Po 13 mesecih na morju se je zdaj Zac vrnil v skromni dom v Thousand Oaksu, kjer živi s staršema in s šestimi mlajšimi brati in sestrami. Iz spoštovanja do Zaca starši njegove sobe v njegovi odsotnosti niso odstopili drugim otrokom, ampak so v njej hranili majice in druge spominke, ki so bili na prodaj na Zacovi spletni strani.

Starši so mu zaupali
Potem ko se je fant odpravil na pot, so mnogi kritizirali Zacove starše in se spraševali, ali je modro pustiti sina najstnika na tako tvegano dogodivščino. "Jadranje je naše življenje, a Laurence je občutil veliko mero odgovornosti. Zac je imel s sabo najboljšo varnostno opremo, od satelitskega telefona do lastnega meteorologa. Z moderno tehnologijo ni razloga, da mu ne bi uspelo," je pojasnila njegova mati Marianne Sunderland.

"Odšel je z mislijo, da ve vse o življenju, a razlika je v tem, da to zdaj tudi resnično ve. Ko mu zdaj pogledam v oči, vidim, da je postal veliko večji mislec. Zdaj mu uspe predvideti mnoge stvari, še preden se zgodijo," se je pohvalil njegov ponosni oče Laurence.

Za ovratnik mu že diha mlajši jadralec
"Najtežje se je navaditi, da ni nič več normalno. Vsak dan je drugačen. V resnici se je težko navaditi na to, da pravzaprav nikoli nisi nikjer," pa je razmišljal Zac. Zbrani množici je povedal: "Super je biti nazaj."

Povedal je, da se je na potovanju veliko naučil o svetu: "V drugih državah srečaš ljudi, kjer jih 13 živi v blatni kolibi, a so najprijaznejši in najradodarnejši ljudje."

Menda pa Zac ne bo dolgo počival na lovorikah: mlajši jadralec Mike Perham iz Velike Britanije naj bi svoje potovanje končal v treh tednih. A mladega Američana to ne skrbi, zaveda se, da bo nekdo nekega dne prekosil njegov rekord. Dodal pa je, da že načrtuje naslednji izziv: Mount Everest ali severni pol.