Okrogli izhodi z notranjimi deli iz titana so Akrapovičeva posebnost. Foto: Akrapovič
Okrogli izhodi z notranjimi deli iz titana so Akrapovičeva posebnost. Foto: Akrapovič

BMW X5 M in X6 M sta lahko po novem opremljena z Akrapovičevim lahkim titanovim izpušnim sistemom iz linije Evolution. V Ivančni Gorici so tako zmogljivima športnima terencema še povečali zmogljivosti in zvok.

Posebnosti izpušnega sistema iz linije Evolution sta oblika in lahka gradnja. Izhodi izpušnega sistema so ročno delo, pri čemer so uporabili ogljikova vlakna, posebnost pa je tudi uporaba lahkega titana – vključno s kompleksnimi deli. Ulili so jih v Akrapovičevi livarni titana. Izpušni sistem je oblikovan tako, da zmanjša težo v primerjavi s serijskim sistemom, poveča zmogljivost ter izboljša moč in navor motorja prek celotnega območja delovanja.
Enostavna vgradnja
Izhodi so lahko na avtu nameščeni samostojno ali skupaj z opcijskim Akrapovičevim difuzorjem iz ogljikovih vlaken. Izpušni sistem izpolnjuje zahteve ES- in ECE-homologacije ter se namesti neposredno na serijske cevi, pri čemer preprosta montaža temelji na načelu »vklopi in igraj«.

Tako kot za vse Akrapovičeve izpušne sisteme je tudi pri liniji Evolution posebna zvočna kulisa, za katero so poskrbeli zvočni inženirji. Zvok je globlji, frekvence so višje. Deležni so jih tako tisti, ki sedijo v avtomobilu, kot tisti zunaj. Opcijski zvočni paket omogoča nadzorovano odpiranje in zapiranje izpušnih ventilov, in sicer tako, da voznik ali sopotnik spredaj pritisne na gumb na daljinskem upravljavcu ali to stori prek aplikacije, ki jo naloži na pametni telefon. Preklop je možen med dvema načinoma: med športnim zvokom globljih in višjih frekvenc ali bolj običajnim Akrapovičevim zvokom.

Iz oddaje Avtomobilnost: Akrapovičevi inženirji zvoka