Ameriški varuhi zakona se radi postavljajo z zmogljivimi policijskimi avtomobili, kot je novi dodge charger pursuit. Foto: Dodge
Ameriški varuhi zakona se radi postavljajo z zmogljivimi policijskimi avtomobili, kot je novi dodge charger pursuit. Foto: Dodge

Novinec za leto 2012 je na nedavnem preizkusu podobnih vozil, ki ga opravljajo policisti ameriške zvezne države Michigan, dosegel do zdaj najboljši hitrostni rezultat v razredu policijskih prestreznikov, kar je brez dvoma tudi zasluga zmogljivega osemvaljnika. Charger pursuit bo namreč na voljo s 3,6-litrskim motorjem V6 z največjo močjo 218 kilovatov (292 KM) in navorom 353 Nm ali pa 5,7-litrskim motorjem V8 z največjo močjo 276 kilovatov (370 KM) in navorom 536 Nm.

Policijska različica pursuit je izdelana na osnovi aktualnega modela dodge charger, varuhom reda pa ponuja 24 opcij dodatne opreme, nekaj v že vnaprej pripravljenih standardiziranih paketih, namenjenih različnim ustanovam oziroma organizacijam, nekaj pa samostojno glede na specifične zahteve. Najbolj opremljena je izvedba vozila za policiste, ki dnevno patruljirajo samostojno ali v paru po ameriških cestah in imajo na razpolago pravo mobilno pisarno. Vključno s sodobno informacijsko in komunikacijsko opremo ter za ameriške policiste pogosto nepogrešljivo orožarno.

Izdelovalec zagotavlja, da je policijska različica posebej prilagojena za večurno delo na cesti, ima udobnejše podvozje, ki hkrati omogoča učinkovit izkoristek zmogljivih motorjev, dobro pa je poskrbljeno tudi za varnost policistov z obilico varnostnih mehov, ki znajo biti še kako dragoceni, če se zasledovanje nepridipravov konča s trčenjem.