Audi Q8 bo temeljil na novi generaciji modela Q7. Foto: Newspress
Audi Q8 bo temeljil na novi generaciji modela Q7. Foto: Newspress

Nemški proizvajalec premium vozil Audi je uradno potrdil, da načrtuje tri nove športne terence, Q8, električni Q6 in mali Q1.
Q8 bodo v Ingolstadtu predstavili leta 2019, medtem ko bo električni model Q6 predstavljen že leto prej. Najmanjši član družine Q, Q1, prihaja že prihodnje leto.
Pri Audiju nameravajo do leta 2020 povečati število modelov v svoji ponudbi z 52 na 60, kar jim bo olajšalo pot do cilja postati številka 1 med premium proizvajalci vozil in s prestola izriniti BMW. Audi bo v nove modele, tehnologije in tovarne, od leta 2015 do leta 2019, investiral kar 24 milijard evrov.
Nemci bodo letos začeli s prodajo nove generacije modela Q7, ki velja za zastavonošo med športnimi terenci s štirimi prstani. Q8 bo temeljil prav na modelu Q7 in bo na trgu konkuriral mercedesu GL in že najavljenemu BMW X7.
Tudi priključni hibrid
Q8, Audi je že predstavil prve skice, bo v dolžino meril okoli pet metrov, v ponudbi motorjev bodo šestvaljni bencinski in dizelski pogonski agregati, kot tudi priključni hibrid (plug-in). Omenja se možnost izdelave povsem električnega modela. Za izdelavo bodo uporabili napredne lahke materiale, kot sta aluminij in plastika, ojačana z ogljikovimi vlakni.
Popolnoma električni športni terenec Q6, uradno naj bi se imenoval Q6 e-tron, bo Audijeva vstopnica v svet električnih vozil. Q6, ki naj bi po vsej verjetnosti temeljil na modelu Q5, bo imel s polno baterijo doseg okoli 500 kilometrov in bo na trgu konkuriral modelu tesla model X.
Audi, BMW in Mercedes se bodo morali v prihodnjih letih na področju športnih terencev spopasti z novo konkurenco. Bentley bo predstavil beytago, Jaguar leta 2016 model F-pace, športnega terenca imajo v mislih tudi pri Maseratiju, kjer se obeta model levante.