V Barceloni bo od sredine leta 2014 dalje mogoče videti čedalje več električnih taksijev e-NV200. Foto: Nissan
V Barceloni bo od sredine leta 2014 dalje mogoče videti čedalje več električnih taksijev e-NV200. Foto: Nissan

Dogovor o pospešenem uvajanju novih taksijev, ki imajo vgrajen le električni motor, sta ob predstavitvi serijske različice e-NV200 taxi v Frankfurtu najavila župan Barcelone Xavier Trias in prvi mož Nissana Charlos Ghosn. Špansko mesto si želi prevzeti vodilno vlogo pri spodbujanju vzpostavljanja novih do okolja prijaznejših sistemov javnega prometa in postaviti zgled tudi drugim. Večje zanimanje za Nissanove izdelke pa ima za Barcelono tudi gospodarski pomen.

Različico lahkega gospodarskega vozila z električnim pogonom bodo namreč izdelovali prav v Barceloni, kjer že izdelujejo "klasični" NV200, nova naložba v znesku 100 milijonov evrov pa bo med drugim zagotovila tudi 700 delovnih mest. Ker bo to edina tovarna, v kateri bodo izdelovali e-NV200, bo usoda teh dodatnih mest močno odvisna tudi od povpraševanja kupcev v svetu.

Barcelona se je tako tudi obvezala, da bo že v bližnji prihodnosti z Nissanovo pomočjo vzpostavila učinkovitejšo infrastrukturo za oskrbo vozil z električnim pogonom, obenem pa poskrbela za dodatne spodbude kupcem.

Poleg električnih taksijev, ki naj bi imeli prednost v čakalnih vrstah na stranke, si namreč želijo v mestu povečati tudi delež dostavnih vozil, ki bi jih poganjala le elektrika. Zato že napovedujejo finančne spodbude, nižje dajatve in vzpostavitev posebnih, predvsem "okoljsko občutljivih con", v katere bi imela dostop le vozila z električnim pogonom.