Hyundai in Kia dosegata močno rast naročil. Foto: M. Kr.
Hyundai in Kia dosegata močno rast naročil. Foto: M. Kr.

Sindikat v podjetju je 44.000 članov pozval, naj orodje danes odložijo za dve uri, zahtevajo pa višje plače in ukinitev nočne izmene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delavci v Hyundaiu bodo stavke stopnjevali. Tako bodo v četrtek stavkali tri ure, v petek, ponedeljek in torek pa po štiri ure. Sindikat v Hyundajevi hčerinski družbi Kia Motors bo v petek izvedel osemurno stavko, od prihodnjega tedna pa delavci ob tem ne bodo opravljali nadur.

Upor delavcev se dogaja v času, ko Hyundai in Kia, ki sta glede na prodajo skupaj peti največji avtomobilski proizvajalec na svetu, dosegata močno rast naročil. Hyundai je v prvem polletju prodal 2,18 milijona avtomobilov, kar je 11,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Kia je prodajo okrepila za 12 odstotkov na 1,39 milijona vozil.

V koncernu pozivajo k hitri rešitvi konflikta. "Za izhod iz gospodarske krize moramo delati skupaj, ne pa da zapravljamo čas za pričkanje," je vodstvo podjetja zapisalo v pismu delavcem.

Analitiki medtem opozarjajo, da so zaloge avtomobilov koncerna že na minimumu, dlje časa trajajoče stavke pa bi lahko omejile tekočo proizvodnjo. To bi lahko negativno vplivalo na poslovne rezultate koncerna v tretjem letošnjem četrtletju.