Foto: EPA
Foto: EPA

Novih osebnih avtomobilov je bilo po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) leta 2023 prodanih 48.923, kar je 2584 več kot v letu prej. Lahkih gospodarskih vozil je bilo prodanih 7686, kar je 547 več kot v letu 2022.

Porast prodaje novih vozil je bil pričakovan, saj je bilo leta 2022 prodanih najmanj osebnih avtov in lahkih gospodarskih vozil v tem stoletju, so poudarili na AMZS-ju.

Rast prodaje je med drugim posledica normalizacije razmer na avtomobilskem trgu, ob tem so morali prodajalci lani dobaviti tudi precej avtomobilov, ki so bili naročeni leto prej, a jih proizvajalci niso mogli dobaviti zaradi težav pri nabavi sestavnih delov. Lani večjih težav pri dobavi avtomobilov ni bilo.

Na prodajo pa je lani močno vplivala visoka inflacija in s tem povezane visoke obresti za najeta posojila za nakup ali najem avtomobila. Pomemben vpliv so imele tudi avgustovske katastrofalne poplave, ki so marsikomu močno spremenile načrte pri nabavi dobrin večjih vrednosti.

Vendar kot v analizi ugotavlja AMZS, pogled na prodajne številke 25-letnega obdobja kaže, da gre še vedno za eno najslabših let v zgodovini Slovenije. "Če prodajo osebnih avtomobilov leta 2023 primerjamo z letom 1999, ki je bilo v tem obdobju rekordno, je bila lani prodaja za skoraj 39 odstotkov manjša," so poudarili.

Najbolj prodajani avtomobili

Na lestvici najbolj prodajanih znamk osebnih avtomobilov ni velikih sprememb. Na prvem mestu ostaja Volkswagen, ki je lani v Sloveniji prodal 81 avtov manj kot leto prej, njegov tržni delež pa se je zmanjšal za odstotno točko.

Na drugem mestu ostaja Škoda, ki je prodala 750 avtov več kot leta 2022 in povečala svoj tržni delež za 1,01 odstotne točke. Na tretjem in četrtem mestu sta bila Renault in Toyota.

Zelo velik skok je med drugim uspel proizvajalcu električnih vozil Tesla, saj se je s 23. mesta leta 2022 lani povzpel na 14. mesto. Lani je bil sicer vsak deseti prodani osebni avto električen.

Na lestvici najbolje prodajanih modelov avtomobilov je prvo mesto zadržala Škoda Octavia, na drugem mestu pa je bil dolgoletni prvak Renault Clio. Na tretjem mestu je bil Renault Captur.

Med dvajseterico najbolj prodajanih modelov prevladujejo cestni terenci in križanci, medtem ko so klasično oblikovani avtomobili vse manj priljubljeni, ob tem ugotavljajo na AMZS-ju.

Opomogel si je trg rabljenih avtomobilov

Lani si je opomogel tudi trg rabljenih avtomobilov. Predvsem se je izrazito povečala prodaja v tradicionalno ugodnih mesecih za nakup oziroma prodajo avtomobilov, tj. marca, oktobra in novembra. Strokovnjaki portala AMZS za nakup in prodajo novih in rabljenih vozil so zapisali, da so večino lanskega leta zaznamovale visoke cene.

Ta trend se je proti koncu leta sicer nekoliko obrnil in pri določenih modelih rabljenih avtomobilov je bilo decembra lani in januarja letos že zaznati za nekaj odstotkov nižje cene, so še izpostavili na AMZS-ju.