V ZDA je bilo v letu 2021 po podatkih Forbesa registriranih 278 milijonov osebnih in komercialnih vozil. Foto: Pixabay
V ZDA je bilo v letu 2021 po podatkih Forbesa registriranih 278 milijonov osebnih in komercialnih vozil. Foto: Pixabay

Ob začetku pandemije na začetku leta 2020 so se številne tovarne zaprle. Prišlo je tudi do pomanjkanja polprevodnikov oz. čipov, kar je po pandemiji zavrlo okrevanje proizvodnje. Sledil je porast cen.

Od leta 2020 do danes so se cene novih avtomobilov v ZDA dvignile za 24 odstotkov, na povprečno 48.000 dolarjev, poroča podjetje Edmunds.com.

Obresti za avtomobilska posojila so se okrepile za sedem odstotkov, povprečno plačilo mesečnega obroka kredita oz. posojila za nov avtomobil je zdaj pri 729 dolarjih. Takšne cene ameriškemu srednjemu razredu niso dosegljive, zato številni vztrajajo pri uporabi svojega rabljenega vozila.

Cene rabljenih avtomobilov so od izbruha pandemije porasle za 40 odstotkov, na 29.000 dolarjev, obresti na avtomobilsko posojilo za 11 odstotkov, povprečen mesečni obrok za rabljeno vozilo znaša 563 dolarjev.

Precej ameriških avtomobilov ima četrtega lastnika

Povprečna starost avtomobilov na ameriških cestah sicer narašča že od leta 2019. Veliko jih je na cestah po 20 let in več ter imajo že četrtega lastnika. Na cestah je 122 milijonov avtomobilov starejših od 12 let.

S&P Global Mobility ocenjuje, da bo povprečna starost rasla še nekaj let, vsaj tja do leta 2028.

Letos naj bi prodali 14,5 milijona avtomobilov

Na račun odločitve vse več Američanov, da obdržijo svoj avtomobil še nekaj let, imajo več dela mehaniki.

S&P ocenjuje, da bodo letos v ZDA zaradi povečevanja zalog – kar bo znižalo cene – prodali 14,5 milijona novih avtomobilov. Lani so jih 13,9 milijona, prodaja pa je še daleč od tiste pred pandemijo, ko so prodajali po 17 milijonov novih vozil letno.

V Sloveniji povprečna starost 10,9 leta

Povprečna starost voznega parka se je lani sicer tudi v Sloveniji povzpela na najvišjo doslej – 10,9 leta, je aprila sporočil Statistični urad RS. Povprečna starost avtomobilov v Evropski uniji je bila leta 2020 11,8 leta, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA).