Land Rover namerava tradicijo izdelovalca zmogljivih terencev nadaljevati tudi v električni dobi. Foto: Land Rover
Land Rover namerava tradicijo izdelovalca zmogljivih terencev nadaljevati tudi v električni dobi. Foto: Land Rover

Defender electric je na preizkusu v britanskem Cornwallu v okviru turističnega središča Eden, ki je kombinacija botaničnega vrta in prizorišča številnih umetniških ali zgolj turistično zabavnih dogodkov. Turisti pa se lahko podajo na ogled središča tudi z 12-tonskim vlakcem, na katerem je prostora za 60 potnikov. Omenjeno kompozicijo vleče naokoli prav preizkusni defender.

Naloga nikakor ni preprosta, saj mora defender povleči vagone s turisti tudi preko šestodstotnih vzponov, pri čemer mu pomaga električnemu motorju prirejen štirikolesni pogon. Normalni doseg polno obremenjenega vozila je 80 kilometrov, za 20 dodatnih kilometrov pa je v baterijah na voljo še električna »rezerva«. Defender ima tako lahko osemurni delavnik, čez noč pa v desetih urah znova napolnijo litij-ionski sklop baterij.

Vlečni defender je bil po prvih praktičnih preizkusih že deležen tehnične izboljšave, saj so mu vgradili dodatni baterijski sklop, ki je povečal doseg in izboljšal porazdelitev teže ter stabilnost vozila. Land Rover namerava v okviru projekta Eden preizkušati šest vozil, rezultate pa bodo uporabili za nadaljnji razvoj terenskega vozila na električni pogon.