Ob odličnih finančnih rezultatih delavci ne dovolijo razprodaje hčerinskih podjetij. Foto: Volkswagen
Ob odličnih finančnih rezultatih delavci ne dovolijo razprodaje hčerinskih podjetij. Foto: Volkswagen

Skupina Volkswagen je v preteklih mesecih bankam naročila oceno možnosti prodaje hčerinskih podjetij Ducati in Renk za začetek zvajanje nove strategije po dizelskem škandalu. Skupina je junija 2016 razkrila “Strategijo 2025”, s katero je napovedala prehod na električna vozila in uvedbo novih storitev na področju mobilnosti.

Vir blizu podjetja je povedal, da se za Ducati trenutno poteguje pet potencialnih kupcev, med drugim tudi italijanska družina Benetton, ki naj bi za proizvajalca motociklov ponujali med 1,3 in 1,5 milijarde evrov. Ponudniki bodo ob koncu poletja dobili možnost vpogleda v dokumente družbe.

Toda predstavniki delavcev nasprotujejo prodaji podjetji Ducati in Renk brez predložitve finančnih razlogov. Predstavniki delavcev sestavljajo polovico 20-članskega nadzornega odbora, ki odloča o prodaji premoženja podjetja.

Predstavnik delavskega sveta skupine Volkswagen je za Reuters povedal, da predstavniki delavcev v nadzornem odboru podjetja ne bodo dovolili prodaje podjetji Ducati, Renk ali MAN Diesel & Turbo. Vsak, ki se je seznanil s polletnimi rezultati skupine, ve, da da ta ne potrebuje denarja, zaradi česar ne bodo dovolili razprodaje hčerinskih podjetij.

Ponovno z dobičkom
Skupini je zaradi znižanja stroškov in izboljšav v zadnjem polletju uspelo povečati dobiček za 19 odstotkov, na 8,9 milijarde evrov. Eden od virov je povedal, da bodo zaradi odločnega nasprotovanja sindikata ponovno proučili možnosti prodaje Ducatija, saj ne želijo ogroziti sodelovanja z delavci ob prenovi znamke.

Ducati je v lasti Volkswagnove luksuzne znamke Audi, toda njegovo morebitno prodajo mora potrditi nadzorni odbor skupine. Vir blizu Audija je ob tem povedal, da bo zaradi tritedenskih poletnih počitnic na odločitev vodilnih o načrtovani prodaji treba počakati do septembra ali celo do oktobra. V Ingolstadtu pa za zdaj tega ne želijo komentirati.