Mercedesov predlog z zaprtim kokpitom, kako naj bi izboljšali varnost dirkačev. Foto: Mercedes
Mercedesov predlog z zaprtim kokpitom, kako naj bi izboljšali varnost dirkačev. Foto: Mercedes

Smrt dirkačev Julesa Bianchija in Justina Wilsona je med dirkači sprožila polemiko o varnosti dirkalnikov. Vozniki, ki dirkajo v dirkalnikih formule 1, so zahtevali, da se izboljša varnost glave, saj so v današnjih dirkalnikih izpostavljeni prevelikim nevarnostim.
Največjo pozornost je pritegnil Mercedesov predlog zaprtega kokpita, ki ne ovira pogleda na dirkalno stezo.
Predsednik Zveze dirkačev (GPDA - Grand Prix Drivers Association) in nekdanji dirkač v prvenstvu formule 1 Alexander Wurz je dejal, da so bila testiranja koncepta, ki ga je predstavil Mercedes, naredili pa so jih pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA), spodbudna. Meni, da ni razloga, da sistema ne bi uvedli v dirkalnike. "Dirkače skrbi za varnost in zahtevajo, da se dodatna zaščita uvede najpozneje do leta 2017," je dejal Wurz.
Odobritev pričakuje že ta teden
Upokojeni avstrijski dirkač je izrazil pričakovanje, da bodo tehnično rešitev odobrili že na petkovem rednem sestanku FIA, na katerem bo tudi tehnični direktor v formuli 1. Wurz je še dejal: "Očitno bodo spremembe na šasiji nujne. Za zdaj je leto dni do roka, ko zahtevamo uvedbo dodatne varnosti, ne vidim prav nobene druge rešitve za izboljšanje varnosti."