Dunaj želi na ulice poslati čim več električnih taksijev. Foto: Reuters
Dunaj želi na ulice poslati čim več električnih taksijev. Foto: Reuters

Avstrija bo v projekt, vreden tri milijone evrov proračunskega denarja, vlagala na več načinov, med drugim s spodbudami pri nakupu vozil in z vlaganjem v gradnjo hitrih polnilnic. Načrt predvideva 120 električnih taksijev do marca 2016, do leta 2018 pa naj bi se število povzpelo do 250.

V dveh letih bi se s tem skoraj podvojilo število vseh električnih avtomobilov na Dunaju, električni taksiji pa bi predstavljali okoli pet odstotkov vseh taksijev v avstrijski prestolnici.

Pomoč taksistom
Taksist, ki se bo v prihodnje odločil za nakup električnega vozila, bo prejel okoli 8.000 evrov spodbude. Za prvih 120 taksistov bo ob tem elektrika prvo leto brezplačna. Da bi lahko električni taksiji nemoteno vozili, bo izboljšana tudi mreža hitrih polnilnic.

Trenutno je sicer sodelovanje v projektu napovedalo le 50 taksistov, druge bodo še skušali pritegniti. Iskali bodo tudi med brezposelnimi, oblasti pa so pripravile različne spodbude: ljudem, ki bi želeli postati taksisti in bodo izbrani, bodo med drugim pokrili del stroškov izobraževanja in jim zagotavljali delovno mesto.