Število prodanih električnih avtomobilov v Evropski uniji narašča. Foto: Reuters
Število prodanih električnih avtomobilov v Evropski uniji narašča. Foto: Reuters

Evropski avtomobilski trg še naprej raste, saj se je število prodanih novih vozil povečalo še 13. zaporedni mesec. Avgusta so prvič registrirali 787.626 vozil, kar je 21 odstotkov več kot avgusta lani.

Čeprav se avgusta običajno proda manj novih vozil, pa dvomestna rast kaže, da evropski trg po lanskem pomanjkanju komponent hitro okreva, navaja Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA). Dvomestno rast so zaznali v večini držav, tudi na največjih trgih.

V Nemčiji so prvič registrirali 37,3 odstotka več avtomobilov kot avgusta lani, v Franciji pa 24,3 odstotka več. V Sloveniji je bilo avgusta letos prodanih 3240 novih avtomobilov, kar je tri odstotke manj kot lani. Manj vozil kot lani avgusta so znotraj EU-ja prodali še v Litvi in na Irskem.

Letos je bilo prodanih skoraj milijon električnih avtomobilov. Foto: Reuters
Letos je bilo prodanih skoraj milijon električnih avtomobilov. Foto: Reuters

Prodaja električnih avtomobilov se je v letu dni podvojila

Tržni delež električnih vozil je medtem prvič presegel 20 odstotkov. Avgusta je bilo v EU-ju registriranih 165.165 novih električnih vozil, s čimer se je število v primerjavi z lanskim avgustom več kot podvojilo, saj gre za 118,1-odsotni porast na letni ravni.

V prvih osmih mesecih tega leta je bilo v Uniji prodanih skoraj milijon električnih vozil. Ta so se avgusta tudi drugič letos uvrstila pred prodana nova dizelska vozila in tako postala tretja najbolj priljubljena izbira pri kupcih. Drugo mesto zasedajo hibridna vozila, katerih prodaja se je okrepila za 29 odstotkov, njihov tržni delež pa predstavlja 24 odstotkov.

Dizelska vozila vse manj priljubljena

Bencinska vozila ostajajo pri kupcih najbolj priljubljena, vendar se je njihov tržni delež na evropskem trgu na letni ravni zmanjšal z 38,7 odstotka, na 32,7 odstotka. Medtem se je za šest odstotkov zmanjšala prodaja dizelskih vozil, ki so avgusta predstavljala 12,5-odsotni tržni delež.