Evropski parlament je dal kupcem več svobode. Foto: MMC RTV SLO
Evropski parlament je dal kupcem več svobode. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci evropskega parlamenta so tako podprli predlog evropske komisije za popolno odprtje sekundarnega (poprodajnega) trga za rezervne dele, vendar s petletnim prehodnim obdobjem. Trg bo odprt le za tiste dele, ki so enaki originalnemu delu.

Direktiva, ki obravnava predvsem avtomobilski poprodajni trg, bo tako popolnoma odprla trg nadomestnih delov v Evropski uniji, proizvajalci rezervnih delov pa bodo lahko izdelovali povsem enake dele za popravilo, ne da bi s tem kršili zakonodajo o zaščiti oblike izdelka.

Države morajo zagotoviti obveščenost
Trenutno ima večina držav EU predvideno varstvo modelov za nadomestne dele, med njimi je tudi Slovenija. Med petletnim predhodnim obdobjem morajo države zagotoviti obveščenost potrošnikov o izvoru nadomestnih delov. Ti se bodo lahko tako odločili, ali bodo kupili nadomestne dele proizvajalca vozila, dobavitelja originalne opreme ali neodvisnega dobavitelja.

Do 11 milijard evrov za rezervne dele letno
Tu gre predvsem za dele karoserije, stekla in luči. Vsako leto se za nakup teh delo porabi od 9 do 11 milijard evrov. Sekundarni trg pri tem predstavlja manjši del, a je ta še vedno vreden nekaj milijard evrov.