Evropski avto leta je postal električni renault scenic. Foto: Reuters
Evropski avto leta je postal električni renault scenic. Foto: Reuters

Gledano v celoti bi novi scenic, ki je po 27 letih od prihoda prve generacije na trg v celoti prešel na električni pogon, lahko bil za marsikoga idealen avto: naravi prijazen, družinsko prostoren in navsezadnje lepo oblikovan, so zapisali v ekipi Avtomobilnosti.

Sorodna novica Prostorski pionir, drugič

Generalni direktor Renaulta Fabrice Cambolive je ob zmagoslavju njihovega aduta povedal:
"To priznanje dokazuje, da smo se pravilno odločili: rekorden doseg, velikodušna in vabljiva prostornost, vse s skrbno nadzorovanim okoljskim odtisom! Če k temu dodate še užitek v vožnji in opremo 'avtomobila za življenje', kot je novi panoramski Solarbay pomične strehe ali najnovejše generacije sistema OpenR Link z integriranimi Googlovimi sistemi, ima scenic vse prave lastnosti, da utrdi svoj položaj na evropskem trgu električnih vozil."

Zmagovalca so razkrili na odprtju avtomobilskega sejma v Ženevi. Med finalisti so bili še: BYD seal, kia EV9, toyota C-HR in volvo EX30.

Tako kot zadnja leta je tudi letos večina avtomobilov električnih. S klasičnim ali hibridnim pogonom so oziroma bodo na voljo zgolj BMW serije 5, peugeot 3008 in toyota C-HR.

Žirijo je sestavljalo 61 članov iz 22 držav, med njimi je bil tudi predstavnik iz Slovenije.

Lani je prepričljivo zmago slavil jeep avenger.

Evropski avto leta električni renault scenic