Ford bo novo tehnologijo vgrajeval v svoja vozila v Evropi, ne pa tudi v ZDA. Na začetku uvajanja naj bi bil na voljo le v S-maxu. Foto: Ford
Ford bo novo tehnologijo vgrajeval v svoja vozila v Evropi, ne pa tudi v ZDA. Na začetku uvajanja naj bi bil na voljo le v S-maxu. Foto: Ford

Pri Fordu so predstavili novo tehnologijo, ki so jo vgradili v najnovejšo generacijo velikega enoprostorca S-max.
Ena najzanimivejših tehnoloških novosti v novi generaciji Fordovega modela S-max je sistem Intelligent Speed Limiter ali pametni omejevalnik hitrosti, ki vozniku prepreči prekoračitev najvišje omejene hitrosti na vseh cestah.
Sistem deluje s pomočjo kamere, nameščene na vetrobranskem steklu, ki prepoznava prometne znake na cestišču in glede na omejitev hitrosti samodejno prilagodi hitrost vozila zakonskim omejitvam. Za še natančnejše delovanje je povezan z navigacijsko napravo v vozilu, ki glede na podatke, shranjene v sistemu, odreja oddaljenost med prometnimi znaki. S tem vozilo ve, kakšna bo omejitev hitrosti na določenem delu ceste. Ko vozilo zapelje na cesto z višjo hitrostno omejitvijo, sistem samodejno pospešuje do najvišje dovoljene hitrosti. S tem vpliva na nižjo porabo goriva.
Voznik bo lahko sistem izklopil
"Vozniki pogosto sploh ne vedo, koliko je omejitev hitrosti na cesti, po kateri vozijo. Tehnologija ne samo da omogoča izogibanje kazni za prehitro vožnjo, z njeno pomočjo je vožnja manj stresna," pravi Roelant de Waard, Fordov podpredsednik za trženje, prodajo in servisne storitve v Evropi.
Pri Fordu pravijo, da bo lahko voznik sistem, kadar koli bo želel, izklopil s pritiskom na tipko na volanu. Nova tehnologija kaže smer, v katero se premika avtomobilska tehnologija. Proizvajalci vozil želijo voznikom onemogočiti, da bi sprejemali slabe odločitve za volanom.
Pametni omejevalnik hitrosti je kombinacija predhodnih Fordovih tehnologij, kot sta radarski tempomat in sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki ju Ford vgrajuje v modele focus, mondeo in kuga.