Minijeva zbirka prototipov, namenjenih oddihu, se veča in morda bodo v prihodnosti kakšno idejo prenesli tudi v serijsko ponudbo. Foto: Mini
Minijeva zbirka prototipov, namenjenih oddihu, se veča in morda bodo v prihodnosti kakšno idejo prenesli tudi v serijsko ponudbo. Foto: Mini

Oblikovalci avtomobilske znamke, ki je v nekaj letih močno razširila ponudbo modelov, so že lani predstavili prototip počitniške prikolice in minija z zložljivim šotorom na strehi, a le kot prvoaprilsko šalo. Očitno pa ideje o minijih za pobege na dopust še niso povsem zamrle, saj so jih letos nadgradili in razširili zbirko prototipov.

Poleg počitniške prikolice cowley, primerne za spanje dveh oseb in opremljene z minikuhinjo, predstavljajo še clubvan camper, ki je opremljen s kuhinjo in ležiščem za eno osebo ter malce bolj pustolovsko obarvan countryman all4 camp s strešnim šotorom za dve osebi.

Med tremi prototipi največ bivalnega udobja za par oddiha željnih popotnikov ponuja 300 kilogramov težka počitniška prikolica, v kateri je prostorsko dokaj udobna spalnica, opremljena tudi s televizorjem in avdiosistemom, za elektriko pa poskrbi solarni modul. V zadnjem delu prikolice pa je še poletna kuhinja s plinskim štedilnikom z dvema gorilnikoma, rezervoarjem za vodo s črpalko in koritom.

Malce manjša je kompaktna kuhinja v camperju, ki jo mora nadobudni popotnik pred uporabo izvleči iz zadka vozila, hladilnik pa lahko uporablja tudi med počitkom v egoistični »minispalnici« za enega v notranjosti vozila.

Ljubiteljem pobegov dlje od civilizacije pa je namenjen all4 camp, ki spalnico za dva prevaža na strehi, v potniški kabini je dovolj prostora za drugo prtljago, vključno s kuhinjskimi pripomočki s štirikolesnim pogonom pa je mogoče zapeljati tudi na kakšno ne preveč zahtevno brezpotje.

Pri Miniju sicer poudarjajo, da za prototipe nimajo načrtov o serijski izdelavi, vendar pa lahko odzivi nanje povzročijo, da bodo vsaj kakšno idejo oblikovalcev uvrstili tudi v serijsko ponudbo.