Eden izmed zapuščenih, zarjavelih avtomobilov v ghost townu Bodieju. Foto: RTV SLO
Eden izmed zapuščenih, zarjavelih avtomobilov v ghost townu Bodieju. Foto: RTV SLO

In povsod peljejo ceste, na katerih lahko srečamo prav vsa prevozna sredstva: v Pensilvaniji se amiši še vozijo z vozovi, v New Yorku imajo poleg slavnih rumenih taksijev še iz Azije uvožene rikše, v Hollywoodu se je nemogoče izogniti limuzinam, ob kalifornijski obali pa kabrioletom.

Pri slikovitih vožnjah čez puščave ali gore je najprimernejši džip ali kakšno drugo vozilo na štirikolesni pogon. Vsepovsod je veliko ogromnih tovornjakov, v katerih vozniki dobesedno živijo in jih zato pogosto tudi skrbno poslikajo, ne morete pa spregledati niti legendarnih motorjev harley davidson. Vsak domoljubni Američan si običajno na odbijač poleg obvezne ameriške zastavice nalepi še napise, ki izražajo njegovo politično prepričanje (vse od Podpirajte naše čete do Hillary 2008).

Visoka kultura vožnje
Čeprav so stroge omejitve hitrosti na ameriških cestah skorajda nerazumljive za tako pregledne, široke in prazne ceste, pa je vredno poudariti, da je njihova kultura vožnje na zavidljivi ravni. Včasih se zdi, da še nikoli niso slišali za prehitevanje, izsiljevanje ali nadležno mežikanje z lučmi spredaj vozečemu vozilu.
Resnično, ko pridete na ameriške ceste, je, kot da bi stopili v drug svet. Še posebej, ko vas pozdravijo obcestne table z napisi kot na primer: Pozor, morske deklice prečkajo (Washington), Pozor, turisti, ne smejte se domačinom (Idaho),
Pozor, nezakoniti priseljenci prečkajo (arizonsko-mehiška meja) ali pa Pobiranje
štoparjev strogo prepovedano - bližina državne kaznilnice (Nevada).

Sledi nekaj utrinkov z ameriških podeželskih cest: od Massachussettsa na vzhodu do Kalifornije na zahodu.



K. S.

Obcestna tabla, ki opozarja na bližino Big Foota. Foto: RTV SLO
V starem rudarskem mestecu Virginia City v Nevadi kar mrgoli oldtimerjev, ta rdeč chevrolet je le eden izmed njih. Foto: RTV SLO/K. S.
XXXL pick-up - verjetno najpogostejše vozilo na ameriškem podeželju. Ta stoji pred kavarno, v kateri si je agent Dale Cooper v kultni nanizanki Twin Peaks redno naročal češnjevo pito. North Bend, Washington, kulisa Twin Peaksa. Foto: RTV SLO/K. S.
Ghost town Bodie, najbolje ohranjeno ameriško mesto duhov sredi kalifornijskega gorovja Sierra Nevada. Okoli zapuščenih stavb so še vedno raztreseni deli in šasije vozil z začetka 20. stoletja. Foto: RTV SLO
Klasični oldtimer iz 20. let - kot iz filma Veliki Gatsby. Dovoz bivališča tipične družine srednjega razreda v kalifornijskem obalnem San Diegu. Foto: RTV SLO/K. S.
Avtomobilska delavnica, očitno alternativa MTV-jeve oddaje Pimp My Ride, kjer ne boste videli dragih avtomobilov. Sredi praznine zvezne države Wahington. Foto: RTV SLO/K. S.
Klasični ameriški avto - chevrolet. Turkizni lepotec na sliki je bil posnet v napol zapuščenem umetniškem mestecu Cerillos v Novi Mehiki. Foto: RTV SLO/K. S.
Tipičen nedeljski prizor iz mesteca Sierraville ob vznožju kalifornijske Sierre Nevade: pranje ponosa družine - džipa, ki je skoraj tako velik kot hiša. In če se sprašujete, ne, ni bila praznična nedelja, zastave so nekaj povsem običajnega. Foto: RTV SLO/K. S.
Bencinska črpalka, vgrajena v koncept malega mesteca iz časov Divjega zahoda - z lesenim pročeljem in z vsem, kar sodi zraven. Winthrop, Washington. Foto: RTV SLO/K. S.
Tudi bikerji imajo radi plišaste medvedke - legendarni ameriški motor harley davidson, slikan na podeželski cesti Vermonta. Foto: RTV SLO/K. S.
Detajl rdečega chevroleta v Virginia Cityju, Nevada. Foto: RTV SLO/K. S.
Tipično parkirišče malih ameriških mestec, ki imajo več ali manj le eno glavno ulico - Main Street, obdano s pročelji iz časa kavbojev in pionirjev. V Roslynu (Washington) so v 90. letih snemali nanizanko Severna obzorja, postavljeno v aljaško mestece po imenu Cicely. Foto: RTV SLO/K. S.
Sprednji del ameriškega oldtimerja pontiaca z indijansko glavo kot zaščitnim znakom izdelovalca. Slika je iz Roslyna, Washington. Foto: RTV SLO/K. S.
Džip ene največjih agencij za vožnjo prek slikovite rdeče skalnate pokrajine ameriškega jugozahoda, ki so kulise za številne vesterne. Pink Jeep v Sedoni, Arizoni. Foto: RTV SLO/K. S.
Nekoč so pred salooni čakali konji, danes jekleni konjički. Harleyji davidsoni v Virginia City, Nevada. Foto: RTV SLO/K. S.
Še eno čudo ZDA: Carhenge v Nebraski je zvesta kopija angleškega Stonehenga. Le da Američani ne bi bili Američani, če ne bi skalnatih menhirjev nadomestili z - avtomobili. In to postavili sredi polj srednjega zahoda. Foto: RTV SLO/K. S.
Slikoviti pick-up pred starinarnico v Virginia Cityju, Nevada. Foto: RTV SLO/K. S.
V narodnem parku Redwood, Kalifornija, kjer rastejo najvišja drevesa na svetu (100 metrov). Na sliki je drevo Car Tunnel, v deblo katerega je urezan pravi pravcati predor. Foto: RTV SLO/K. S.
Stara opuščena bencinska črpalka v hipijevskem Madridu, Nova Mehika. Foto: RTV SLO/K. S.
V ZDA je avtomobil več kot le prevozno sredstvo. Na sliki je kreativen poštni nabiralnik na polotoku Cape Cod, Massachussetts. Foto: RTV SLO/K. S.
Dodge in Shellova bencinska črpalka iz 30. let v ghost townu Bodieju, Kalifornija. Foto: RTV SLO/K. S.
Tipično severnokalifornijsko. Foto: RTV SLO/K. S.