DS inside naj bi že prihodnje leto nadomestil zdajšnji model C3. Foto: Citroen
DS inside naj bi že prihodnje leto nadomestil zdajšnji model C3. Foto: Citroen
Citroen DS inside
Tehnične in oblikovne novosti bodo imele svojo ceno, saj naj bi bil DS inside nekoliko dražji od modela C3. Foto: Citroen

Novi koncept DS sicer z legendarno "žabo" (citroenom DS) - ta je bila nedavno razglašena za najlepši avtomobil vseh časov - razen imena nima veliko skupnega.

Citroen je kot prvo predstavil konceptno vozilo z oznako DS inside, ki bo predstavljalo konkurenco miniju ter alfa romeo mitu in fiatu 500. Francozi s konceptom DS merijo na izbirčne kupce, ki jih pri vozilu ne zanima le praktičnost in varčnost, temveč stavijo na francoski "joie de vivre" - dovršen stil in čustva. Prihodnji DS inside, ki naj bi v serijski proizvodnji nosil oznako DS3, bo razkrit v Ženevi, trivratna kombilimuzina pa ima veliko tehničnih rešitev zdajšnjega modela C3.

Pogonski agregati niso presenečenje
Motorna paleta bo najverjetneje obsegala 1,4-litrski in 1,6-litrski bencinski agregat, ki so ga pri PSA-ju razvili v sodelovanju z nemškim BMW-jem. 1,4-litrski motor ima največjo moč 67 kilovatatov (90 KM), motor z dve desetinki litra večjo prostornino pa razvije 112 kilovatov (150 KM). Adut dizelske ponudbe motorjev naj bi bil 1,6-litrski motor HDi, kasneje pa naj bi ponudili še izvedbo s hibridnim motorjem z emisijami CO2-ja pod 100 g/km.

Serijo naj bi pri Citroenu razširili z modelom DS4 v kompaktnem razredu in DS5 v srednjem razredu.

J. S.